Zelenski avisa els reservistes russos: "Si vens a matar els nostres fills, no et deixarem anar-te'n amb vida"

El president ucraïnés acusa Rússia de "genocidi" pel reclutament forçós en zones de majoria indígena en què perviuen conflictes territorials amb Moscou

En imatge, soldats russos en un centre mòbil de reclutament a Rostov-on-Don, al sud-oest de país
Soldats russos en un centre mòbil de reclutament a Rostov del Don, al sud-oest del país / Sergey Pivovarov (Reuters)

"Si vens a llevar-li la vida als nostres fills —t'ho dic com a pare— no et deixarem anar-te'n amb vida". És l'advertència que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha enviat als reservistes que Rússia està reclutant a la força per a lluitar contra l'exèrcit de Kíiv. Zelenski, que s'ha dirigit a ells com a "camarades", els ha recordat que tenen alternatives al front: evitar la mobilització, fugir o rendir-se als ucraïnesos a la primera oportunitat.

"Quants més ciutadans de la Federació Russa intenten almenys protegir la seua vida, abans acabarà aquesta guerra criminal de Rússia contra el poble d'Ucraïna", ha explicat.

Hi ha almenys 300.000 ciutadans russos amb experiència militar passada cridats a files, entre les protestes d'una part de la població. Moscou reclutarà soldats rasos i sotsoficials de fins a 35 anys, oficials de menor rang de fins a 50 anys i de major rang de fins a 55 anys.

Zelenski també ha llançat acusacions de genocidi contra Rússia pel fet d'haver entregat les primeres ordes de reclutament a la població indígena de zones "sota control temporal" de Moscou, començant per Crimea, un territori que el règim de Vladímir Putin es va annexionar el 2014. El president ucraïnés ha atribuït a Moscou la intenció "d'exterminar físicament els homes" d'aquestes zones a través de la mobilització forçosa per a la guerra. "Aquest és un colp per als pobles de, per exemple, el Daguestan i tot el Caucas, per als pobles indígenes de Sibèria i altres territoris", ha advertit.

Quarta jornada de referèndum

Mentrestant, als territoris ucraïnesos controlats per les forces russes se celebra la quarta de les cinc jornades de referèndum per a votar l'annexió a Rússia, mentre les operacions militars continuen sense respir en la línia del front. Tant Ucraïna com la comunitat internacional d'Occident neguen la legitimitat a les consultes.

L'adhesió al territori rus, que sí que avala les votacions, suposaria incloure els territoris sota el paraigua de la protecció militar de Moscou, inclosa la resposta nuclear.

També et pot interessar

stats