Les regions ocupades d'Ucraïna celebren referèndums d'integració amb Rússia enmig dels combats

Zelenksi denuncia que Moscou reclutarà vora un milió de ciutadans i no els 300.000 reservistes que ha anunciat

Membres de la comissió electoral de Donetsk amb les urnes en un dels punts de votació
Membres de la comissió electoral de Donetsk amb les urnes en un dels punts de votació / Alexander Ermochenko (Reuters)

Les regions ucraïneses sota control rus comencen a celebrar els referèndums d'integració amb Rússia. Les urnes estan preparades i les paperetes impreses per a cinc dies de consultes a les regions de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson. Els col·legis electorals estan oberts des de les huit del matí d'aquest divendres, amb la incertesa de com transcorrerà la votació enmig dels combats amb l'exèrcit ucraïnés. Per motius de seguretat també es podrà exercir el sufragi des del domicili i en espais habilitats específicament per a la votació.

El president rus, Vladímir Putin, va refermar el suport del Kremlin a aquestes consultes exprés en el missatge televisat a la nació del passat dimecres, provocant la condemna de la comunitat internacional. Ni la Unió Europea ni els Estats Units ni l'OTAN reconeixeran el resultat d'unes consultes que consideren un frau.

El cap de Nacions Unides, Antonio Guterres, també ha condemnat els plans per a organitzar referèndums en els territoris ocupats d'Ucraïna, advertint del fet que qualsevol annexió de territori per la força és una violació de la llei internacional.

Els plebiscits tenen com a precedent més immediat la maniobra de Rússia per a annexionar-se la península de Crimea, el 2014. Moscou promou un referèndum un mes després d'envair la regió. Tot i que la comunitat internacional no reconeix la votació, aquesta ha consolidat el domini rus de la regió.

Zelenski assegura que Rússia vol reclutar un milió d'homes

A Rússia ha començat la mobilització parcial de la població, anunciada inicialment per a 300.000 reservistes, que ja han començat a rebre les cartes per a incorporar-se a l'exèrcit. El reclutament forçós massiu ha causat un èxode del país, que ha disparat els bitllets d'avió a preus inaccessibles. Milers de persones intenten abandonar el país per a evitar canviar les seues vides pel front de batalla.

El president Ucraïnés, Volodímir Zelenski assegura que Rússia té en realitat intenció portar fins a un milió d'homes al front. "Sabem que s'emportaran a tots indiscriminadament. No sols els militars en la reserva, sinó qualsevol home. Qualsevol que estiga tan intimidat que tinga més por d'evitar la guerra que de morir en la guerra", ha explicat en el seu missatge nocturn a la població.

Zelenski ha elevat a 55.000 les baixes militars russes en la contesa, de les quals Moscou només n'ha confirmat 6.000. Unes xifres que ha convidat la població a la rebel·lió: "En vol més? No? Llavors proteste. Defense's. Fuja. O rendisca's a la captivitat ucraïnesa. Aquestes són opcions perquè vosté sobrevisca".

També et pot interessar

stats