Un partit d'ultradreta serà decisiu per a la formació de govern a Suècia

Hi ha una diferència mínima entre els blocs de centreesquerra i centredreta.

Recompte de vots a les eleccions sueques
Recompte de vots a les eleccions sueques / Johan Nilsson (Efe)

Els sondejos a l'eixida de votar donaven una diferència mínima entre el bloc de centreesquerra i el bloc de centredreta. Amb el 50% dels vots escrutats, el partit de l'oposició, Aliança, de centredreta, hauria obtingut el 40,2% dels vots, mentre que la coalició governant de centreesquerra, amb els socialdemòcrates i els verds, junt amb altres aliats d'esquerres al parlament suec, haurien tret el 40,6%.

Considerats individualment, els socialdemòcrates haurien aconseguit un dels pitjors resultats en tot el segle (28,1%) i els conservadors, les xifres més baixes des del 2002 (19,6%).

Segons la mateixa font, en un moment en què se sospitava que un dels països més liberals d'Europa podia girar a la dreta, la formació nacionalista i antiimmigració Demòcrates de Suècia (SD), d'arrels supremacistes, hauria obtingut el 17,7% dels vots.

Amb uns resultats tan ajustats, es preveu que el procés de formació d'un govern estable podria durar setmanes i, fins i tot, fracassar. No obstant això, les aspiracions de l'SD, que esperava obtindre un nombre de sufragis molt més elevat, no haurien quedat confirmades.

El relatiu èxit de l'SD arriba acompanyat d'un augment de la popularitat d'altres partits d'extrema dreta a Europa, abonat per la polèmica creixent sobre la identitat nacional, els efectes de la globalització i el temor de la immigració com a conseqüència dels conflictes armats del Pròxim Orient i de l'Àfrica del Nord.

El resultat d'aquestes eleccions s'afegirà a les preocupacions de Brussel·les, perquè en les eleccions al Parlament Europeu, que tindran lloc al maig, podrien guanyar més pes els grups euroescèptics, que, sens dubte, frustrarien els esforços per a avançar en la integració europea.

També et pot interessar

stats