Un nou estudi dels Estats Units apunta que la covid-19 "probablement" va escapar-se d'un laboratori xinés

Es tracta d'un informe classificat de la intel·ligència nord-americana que s'ha lliurat a la Casa Blanca i a diversos congressistes

Personal de seguretat a les portes de l’Institut de Virologia de Wuhan durant la visita dels delegats de l’Organització Mundial de la Salut a principi de juny
Personal de seguretat a les portes de l’Institut de Virologia de Wuhan durant la visita dels delegats de l’Organització Mundial de la Salut a principi de juny / Reuters

La idea que el virus del SARS-CoV-2, responsable de causar una la pandèmia mundial el 2020, va sorgir per accident en un laboratori xinés torna a cobrar de nou força després que un nou estudi elaborat als Estats Units apunte en aquesta direcció. L'informe, que avança aquest dilluns el diari The Wall Street Journal, recull les conclusions d'una investigació elaborada pel Departament d'Energia i conclou que el patogen "molt probablement" va propagar-se arran d'una fuga accidental del recinte.

El rotatiu novaiorqués cita "un informe d'intel·ligència classificat proporcionat recentment a la Casa Blanca i a membres clau del Congrés" que, en tot cas, assenyala també que altres quatre departaments estatunidencs no s'alineen amb la conclusió final. Per tant, remarca que el document mereix "baixa confiança". En concret, els organismes dissidents continuen considerant que, probablement, el brot de coronavirus va ser resultat d'una transmissió natural. Altres dos, en canvi, es mostren indecisos.

El raonament del Departament d'Energia és el resultat de la lectura de noves dades d'intel·ligència i considera la hipòtesi de la fuga accidental d'un laboratori significativa perquè aquesta agència supervisa una xarxa de dèsset laboratoris nacionals estatunidencs, alguns dels quals duen a terme investigacions biològiques avançades.

L'FBI ja ho apuntava el 2021

Aquesta premissa no és nova. Fa dos anys va ser l'Oficina Federal d'Investigacions (FBI) la que va defendre-la amb "confiança moderada" i encara manté aquesta mateixa postura. En una entrevista en la cadena CNN, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, va limitar-se a destacar que la intel·ligència dels Estats Units no ha arribat encara a una resposta definitiva sobre l'origen de la pandèmia. Mentre que algunes agències creuen que el virus es va originar en un laboratori, altres al·leguen que no tenen suficient informació per a arribar a conclusions.

El virus causant de covid-19 va detectar-se per primera vegada a la ciutat xinesa de Wuhan el novembre del 2019. Des d'aleshores s'han confirmat quasi 700 milions de casos en el món i vora set milions de decessos.

També et pot interessar

stats