Un informe del Partit Republicà dels Estats Units apunta amb noves proves que el coronavirus va filtrar-se d'un laboratori xinés

Els serveis d'intel·ligència del país, al quals el president Biden va encomanar aclarir els orígens de la Covid-19, no han arribat encara a aquesta conclusió

Científics treballen en un laboratori a Wuhan, la Xina, en una imatge d'arxiu
Científics treballen en un laboratori a Wuhan, la Xina, en una imatge d'arxiu / Efe

El Partit Republicà dels Estats Units continua sacsejant el debat sobre l'origen del coronavirus amb un nou informe publicat aquest dilluns que prova que va escapar-se d'un centre d'investigació xinés. És una conclusió a la qual els serveis d'intel·ligència del país no han arribat encara. Des d'abans de l'estiu treballen en una recerca encarregada pel president, Joe Biden, per a aclarir l'origen de la pandèmia. Tot, arran de les especulacions sobre la possibilitat que el Sars-CoV-2 sorgira d'un laboratori de Wuhan, una teoria que ha cobrat força en l'últim any en diversos sectors dels Estats Units i que un reportatge del Wall Street Journal va revifar a finals de maig. 

L'informe difós pels republicans cita una "àmplia evidència" que els científics de l'Institut de Virologia de Wuhan (WIV), amb l'ajuda d'experts nord-americans i fons del govern xinés i nord-americà, estaven treballant per a modificar els coronavirus per a infectar els humans. Una "manipulació", alerta el document, que ara podria estar ocultant-se.

El representant Mike McCaul, el principal republicà del Comité d'Afers Estrangers de la Cambra de Representants, ha demanat una investigació conjunta amb el Partit Demòcrata sobre els orígens de la pandèmia de Covid-19, que deixa ja un balanç global de més de 4,2 milions de víctimes mortals. 

La Xina, per la seua banda, nega que s'haja filtrat un coronavirus genèticament modificat de la instal·lació a Wuhan, on es van detectar els primers casos de Covid-19 el 2019. Aquesta teoria ha guanyat pes en els últims mesos entre alguns experts, tot i que encara no ha sigut provada. Pequín també nega les acusacions d'encobriment. Altres investigadors, en canvi, sospiten que la pandèmia la va causar un virus animal que probablement es va transmetre als humans en un mercat de mariscos prop del centre d'investigació. 

"Ara creiem que és hora de descartar per complet el mercat humit com a font", insisteix l'informe publicat pel Partit Republicà. "També creiem que la preponderància de l'evidència prova que el virus es va filtrar del WIV i que ho va fer en algun moment abans del 12 de setembre de 2019" afegeix.

El document cita el que anomena "informació nova i poc informada" sobre els protocols de seguretat en el laboratori, inclosa una sol·licitud de juliol de 2019 per a una revisió d'1,5 milions de dòlars d'un sistema de tractament de deixalles perilloses per a la instal·lació, que tenia menys de dos anys.

A l'abril, la principal agència d'intel·ligència dels Estats Units va dir que estava d'acord amb el consens científic que el virus no el va crear l'home ni està modificat genèticament. Però sobre de l'augment de les teories conspiratòries sobre l'origen del patogen, el president Joe Biden va ordenar el passat mes de maig als serveis d'intel·ligència del país que acceleraren la cerca al respecte i informaren en 90 dies.

Segons arreplega l'agència Reuters, una font familiaritzada amb les avaluacions d'intel·ligència actuals ha afirmat que la comunitat d'intel·ligència dels Estats Units no ha arribat a cap conclusió sobre si el virus prové d'animals o del WIV.

També et pot interessar