Tres membres de l'Institut de Virologia de Wuhan emmalaltiren el 2019, segons els Estats Units

Un informe de la intel·ligència nord-americana revifa el debat sobre els orígens de la pandèmia en aportar nous detalls sobre la condició dels investigadors, que hagueren de ser hospitalitzats 

Imatge d'arxiu de l'Institut de Virologia de Wuhan
Imatge d'arxiu de l'Institut de Virologia de Wuhan / Thomas Peter (Reuters)

Un informe dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units assenyala que tres investigadors de l'Institut de Virologia de Wuhan, a la Xina, van emmalaltir el novembre de 2019 i experimentaren símptomes compatibles als de la Covid-19, fins al punt que hagueren de ser hospitalitzats. La troballa alça de nou dubtes i revifa el debat sobre els orígens de la pandèmia de coronavirus, que va esclatar oficialment poc després. 

L'existència del document, elaborat pel Departament d'Estat dels Estats Units a finals del mandat de Donald Trump, ha eixit a la llum aquest dilluns i el publica The Wall Street Journal, que cita fonts de la intel·ligència del país. Relata que els investigadors xinesos es posaren malalts a la tardor de 2019, prou com per a necessitar atenció hospitalària. Els símptomes que presentaven eren consistents tant amb la Covid-19 com amb malalties estacionals comunes.

La Xina, no obstant això, va informar a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que el primer pacient amb símptomes similars als de la Covid-19 es va registrar a Wuhan el 8 de desembre de 2019. És novembre de 2019, però, quan molts epidemiòlegs i viròlegs creuen que el SARS-CoV-2 va començar a circular per la ciutat, ubicada en el centre de la Xina i considerada epicentre de la pandèmia. Pequín, d'altra banda, manté que el primer cas confirmat va ser un home que va caure malalt l'1 de desembre.

The Wall Street Journal destaca que l'Institut de Wuhan no ha compartit dades sense processar, registres de seguretat i registres de laboratori sobre l'extens treball amb coronavirus que han desenvolupat en rates penades. Són aquests animals els que molts consideren la font més probable del virus.

La intel·ligència nord-americana reforça la creença que el virus probablement es va originar naturalment, a partir del contacte entre animals i humans, segons apunten les fonts citades pel rotatiu. Això, però, no exclou la possibilitat que el virus fora el resultat d'una fugida accidental de l'Institut de Wuhan, on s'estava duent a terme una investigació sobre el coronavirus en rates penades.

Una possibilitat que rebutja la Xina, que ha negat repetidament que el virus s'haja escapat d'un dels seus laboratoris. Diumenge passat, indica el mitjà nord-americà, el Ministeri de Afers Estrangers xinés va referir-se a un estudi liderat per un equip de l'OMS, després d'una visita a l'Institut de Virologia de Wuhan al febrer, que assegurava que una filtració de laboratori era extremadament improbable.

La nova administració del demòcrata Joe Biden s'ha negat a comentar aquest informe d'intel·ligència, segons el diari, però ha dit que totes les teories tècnicament creïbles sobre l'origen de la pandèmia haurien de ser investigades per l'OMS i experts internacionals. "Continuem tenint seriosos dubtes sobre els primers dies de la pandèmia de la Covid-19, inclosos els orígens a la República Popular de la Xina", ha declarat una portaveu del Consell de Seguretat Nacional a The Wall Street Journal.

També et pot interessar

stats