Biden es dona 90 dies per a esbrinar si el coronavirus va nàixer en un laboratori xinés

Una investigació del Wall Street Journal revifa les especulacions sobre l'origen no natural del virus i força la petició d'una investigació als serveis d'intel·ligència

l'Institut de Virologia de Wuhan (la Xina) objecte de les especulacions
L'Institut de Virologia de Wuhan (Xina) objecte de les especulacions / Thomas Peter (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha ordenat als serveis d'intel·ligència del país que en un termini de 90 dies entreguen un informe sobre l'origen de la pandèmia de la Covid-19. Reacciona així a les especulacions sobre la possibilitat que el coronavirus sorgira en un laboratori de Wuhan (Xina), que ha revifat una informació periodística del Wall Street Journal.

Segons el reportatge un informe intern de la intel·ligència nord-americana assenyala que alguns investigadors de l'Institut de Virologia de Wuhan van emmalaltir el novembre de 2019 i van haver de ser hospitalitzats.

L'especulació ha pujat un nivell en l'escala de credibilitat amb el ressò que li ha donat el principal epidemiòleg del govern, Anthony Fauci, que aquest dimarts va dir que "no està convençut" que el virus s'haja desenvolupat de manera natural i va encoratjar que es facen més investigacions sobre aquest tema.

En les últimes hores, l'oposició republicana, encapçalada per l'expresident Donald Trump, ha insistit que la Covid-19 es va generar en aquest laboratori xinés i va carregar contra l'Organització Mundial de la Salut.

Segons el comunicat emés per la Casa Blanca, dels tres informes d'intel·ligència que han avaluat la situació, dos s'inclinen per la tesi oficial del contacte humà amb un animal infectat, mentre un altre aposta per la d'un accident en un laboratori. Els tres, però, sostenen aquestes afirmacions amb "una confiança baixa o moderada" per la falta d'informació concloent.

Una investigació "completa, transparent i basada en proves"

Els Estats Units va manifestar insatisfacció amb els resultats preliminars de les investigacions realitzades a principis d'any per experts internacionals a Wuhan sobre l'origen de la pandèmia i va considerar que les autoritats xineses havien ocultat dades a aquest missió de l'OMS. Els experts van indicar llavors, després de quatre setmanes de treball a la Xina, que la transmissió a l'ésser humà des d'animals salvatges era la hipòtesi més probable.

La portaveu adjunta del govern nord-americà, Karine Jean-Pierre, assegura ara que els EUA pressionaran la Xina novament perquè participe en una investigació "completa, transparent i basada en proves" i per a proporcionar accés a totes les dades i proves rellevants.

La Xina acusa els especuladors de "manipulació política"

La Xina ha reaccionat des de la seua ambaixada a Washington culpant de "manipulació política" aquells que revifen la teoria del laboratori.

"Algunes forces polítiques s'han obsessionat amb la manipulació política i el joc de culpes, ignorant la urgent necessitat del seu poble de combatre la pandèmia i la demanda internacional de cooperació en aquest front, que ha provocat una tràgica pèrdua de moltes vides", va indicar un portaveu diplomàtic.

També et pot interessar

stats