La UE es reuneix amb països dels Balcans per a avançar en l'adhesió

Els Vint-i-set subratllen la importància del respecte dels valors i principis europeus per a poder formar-ne part

Banderes de la Unió Europea en una imatge d'arxiu
Banderes de la Unió Europea en una imatge d'arxiu / Stephanie Lecocq (Efe)

La Unió Europea es reuneix aquest dimecres amb els països dels Balcans occidentals —Albània, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Macedònia del Nord, Sèrbia i Kosovo— per a avançar en les aspiracions que tenen des de fa anys d’entrar en el club comunitari, que la UE tracta de conjugar amb la irrupció de les candidatures en temps rècord d'Ucraïna i Moldàvia.

La reunió es manté en la vespra de l'última cimera de caps d'estat i de govern de la UE de l'any, perquè en aquest Consell Europeu, previst per a dijous i divendres, es decidirà si s'obrin negociacions amb Moldàvia i Bòsnia i Hercegovina, com ha demanat la Comissió Europea.

La UE s'ha proposat estar llesta per a l'adhesió de nous membres el 2030 i, per a això ha iniciat una reflexió sobre si és necessari que modifique les seues estructures per a assimilar nous països. A més, considera que els països candidats han de realitzar els avanços necessaris per a complir els requisits, ja que l'adhesió estarà basada en els seus mèrits.

Per això, els vint-i-set subratllaran en la reunió amb els Balcans la importància del respecte dels valors i principis europeus, així com la necessitat de reformes “sostingudes i irreversibles”. Com a resultat de la trobada, la UE elaborarà una declaració sobre la relació amb la regió en conjunt a la qual s'espera que s'adscriguen els esmentats països, i que no prejutjarà el resultat de la cimera de líders de la UE.

Un dels aspectes que centrarà la reunió UE-Balcans serà en la necessitat de plena alineació de la regió amb la Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC) de la Unió Europea, una direcció que han de començar a prendre tots els països per ser un dels criteris per a l'adhesió a la UE, recorden des de Brussel·les.

Pel que fa a la normalització de les relacions entre Sèrbia i la seua antiga província autoindependitzada Kosovo, des de la UE es demana que les dues parts troben “solucions definitives i duradores” a alguns dels seus problemes bilaterals pendents, ja que això és també un requisit previ per a la perspectiva europea de tots dos. Segons fonts europees, altres qüestions que s’abordaran durant la trobada són la cooperació en matèria de seguretat i per a combatre la desinformació i les ingerències estrangeres, així com en la gestió de la migració irregular. 

D'altra banda, les mateixes fonts han destacat que la UE ja ha mobilitzat més de la meitat del seu pla d'inversions als països de la regió, que compta amb un total de 30.000 milions d'euros que es dedicaran a modernitzar infraestructures digitals i verds, especialment. 

També et pot interessar

stats