La UE es compromet a una major transparència en la venda d’armes a tercers
Els països comunitaris regulen l’exportació per a evitar el desviament de material militar a terroristes, criminals i altres usuaris no autoritzats.
Els vint-i-huit països de la Unió Europea s’han compromés a promoure una major convergència i transparència sobre la venda d’armes a tercers, en el marc de la revisió de la posició comuna d’aquestes exportacions.
La regulació aprovada en 2008 és l’únic mecanisme legalment vinculant que controla la venda d’armes convencionals, mitjançant l’establiment de huit criteris per a autoritzar la llicència, atenent el respecte dels Drets Humans i les possibles sancions. Tot i això, s'han mostrat divisions a l’hora de suspendre la venda d’armes a Aràbia Saudita pel conflicte a Iemen, com ha fet Alemanya, enfront d’uns altres com Espanya i França, que han continuat.
Altres criteris també tenen en compte els riscos per a la pau, la seguretat nacional del país comunitari i dels seus aliats, l’actitud del comprador cap al terrorisme, el desviament de les armes a altres usuaris i la compatibilitat de la venda d’armes amb el desenvolupament sostenible del país receptor.
Noves obligacions derivades del tractat internacional
Cada estat membre avaluarà les sol·licituds d’exportació de llicències que rep cas per cas, seguint les noves obligacions derivades del tractat internacional sobre el comerç d’armes. Així mateix, s’insta a reavaluar les llicències d’exportació ja autoritzades quan hi haja informació que puga afectar el contracte.
La comunitat internacional s’ha compromés a intercanviar informació de les exportacions, que fins ara només es facilitava confidencialment, de forma pública en un informe anual que estarà disponible en una base de dades electrònica. En el text, apel·len a contribuir a mantindre la pau i seguretat internacionals i respectar els drets internacionals, a més d’impedir el desviament de material militar a terroristes, criminals i altres usuaris no autoritzats.