La UE acorda un repartiment de pesca el 2023 que duplica el lluç austral per a Espanya, però redueix l'activitat al Mediterrani

A pesar que el nou reglament rebaixa la retallada plantejada inicialment, el sector pesquer valencià ho valora "molt negativament" perquè en la pràctica incrementa en deu els dies que la flota no pot eixir a la mar

Un vaixell pesquer (arxiu)
Un vaixell pesquer (arxiu) / Shutterstock

Els ministres de Pesca de la Unió Europea (UE) han tancat aquest dimarts un acord per als Totals Admissibles de Captures (TAC) i quotes per al 2023 que duplica la quota de lluç austral per a Espanya respecte al 2022. El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, representant espanyol en aquesta cimera, ha celebrat l'entesa dels Vint-i-set i ha qualificat d'"històric" l'augment, que comporta una quantia global de 9.953 tones per a l'any que ve. És "la millor xifra dels últims huit anys i la segona millor del segle", ha remarcat. D'aquest volum, que suposa un gran increment respecte a l'increment del 10% que plantejava la proposta inicial de la Comissió Europea, es beneficiaran 1.200 vaixells de les comunitats autònomes de Galícia, Astúries, Cantàbria i País Basc.

El ministre ha celebrat l'acord que han aconseguit aquest dimarts els ministres després d'una negociació "llarga, complexa i difícil" de la qual Espanya ix satisfeta. Més de 22 hores consecutives de negociacions en la segona jornada de la reunió, precedida per una trobada inicial diumenge, quan Planas ja va augurar una "marató pesquera".

També la quota de cavalla ha registrat un augment de 20%, que preveu per a Espanya 29.439 tones d'aquesta espècie pescada per uns 900 vaixells al Cantàbric. Això suposa deixar arrere un episodi de multa de 5.500 tones fins a l'any passat, per la qual cosa Planas ha donat la situació per "recuperada".

En relació amb l'abadejo, el llenguado i les unitats funcionals de cigala, ha assenyalat que Espanya ha complit els objectius en assolir el manteniment de les quotes pesqueres assignades davant les reduccions que plantejava l'executiu comunitari: d'un 11% en el cas del llenguado, del 10% per a l'abadejo i del 36% per a la cigala.

Un altre tema que el representant espanyol ha qualificat de "complex", a causa del nombre d'estats membres implicats, ha sigut la pesca de l'anguila, per a la qual s'ha arribat a un acord de veda de sis mesos de forma continuada o en bé en dos períodes de tres mesos consecutius, com demanava Espanya.

En contra de l'acord del Mediterrani

Tot i veure "positiu" l'acord sobre pesca en aigües de la UE per al 2023, l'Estat espanyol ha votat en contra del pacte sobre el Mediterrani. Una oposició mantinguda a pesar que la normativa avala reduir la quantitat de dies en què la flota no podrà eixir a pescar. "Malgrat els avanços assolits i haver aconseguit disminuir els dies de pesca a menys de la meitat, m'he vist obligat en nom d'Espanya a votar en contra d'aquest reglament", ha declarat Planas, que ho justifica per "una divergència de fons amb la Comissió Europea en la interpretació i aplicació" del document. Segons els càlculs d'Agricultura, la retallada plantejada inicialment per l'executiu comunitari era de tres setmanes i ara es queda en un poc menys de setmana i mitja, vora deu dies. La posició espanyola sosté que "no és via la reducció dels dies de pesca, sinó per la selectivitat de les arts, com s'aconseguirà el rendiment màxim sostenible l'any 2025".

El juny de 2019 es va adoptar un pla pluriennal per a la pesca demersal —en els fons marins— en el Mediterrani occidental que s'aplica des del 2020 i que va introduir un règim de gestió de l'esforç pesquer per a les barques d'arrossegament de cara a obtindre una reducció global de fins al 40% en cinc anys.

"Molt negatiu" per a la pesca valenciana

El sector pesquer valencià s'ha mostrat molt crític amb el nou reglament acordat per al mar Mediterrani perquè, encara que la retallada de l'activitat és menor de la prevista inicialment, en la pràctica s'incrementen en deu els dies que no podran eixir a pescar. "És un resultat molt negatiu", resumeix Manuel Albiol, secretari general de la Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana (Coincopesca), que recorda que va ser el mateix Planas qui públicament va dir que era "inadmissible" una reducció més gran de dies de pesca d'arrossegament. Albiol denuncia que el sector està en una situació "límit" i "no pot suportar" cap mena de retallada més. I recorda que a la reducció d'activitat acordada pels Vint-i-set cal sumar el preu del gasoil "pels núvols" i l'increment de les despeses. "Hem deixat de ser rendibles", alerta el representant de Coincopesca, que lamenta que l'escenari actual obliga molts pescadors a amarrar la flota.

També et pot interessar

stats