La UE acorda el seu pressupost 2021-2027, clau per a la recuperació postpandèmia
El pacte preveu augmentar el volum dels comptes europeus en 16.000 milions d'euros, fins als 1,09 bilions.
Els països de la Unió Europea (UE) i el Parlament Europeu han arribat aquest dimarts a un acord sobre el marc financer pluriennal per a 2021-2027, un pas imprescindible per a posar en marxa el pla bilionari de recuperació econòmica després de la pandèmia de la Covid-19.
L'acord preveu augmentar el volum del pressupost en 16.000 milions d'euros, fins als 1,09 bilions, segons han indicat els eurodiputats Jan Olbrycht i José Manuel Fernandes, negociadors de l'acord pel Partit Popular Europeu.
L'increment, reclamat per l’Eurocambra, es queda per davall dels 39.000 milions addicionals que demanaven en l’última proposta, però és superior als prop de 10.000 milions que havia oferit el Consell inicialment. Els fons addicionals es destinaran a programes com l'Erasmus, els relacionats amb investigació i ciència, salut i inversions.
A més, l'acord inclou les noves fonts d'ingressos propis que es preveuen adoptar durant els pròxims set anys per a nodrir el pressupost i costejar la devolució del deute que emetrà la Comissió Europea per a captar els 750.000 milions d'euros del fons de recuperació postpandèmia, així com un calendari per a introduir-los.
Aquest pacte aplana el camí perquè els països inicien la ratificació en els seus parlaments nacionals de la legislació que permetrà a la Comissió Europea emetre deute per a finançar el fons, ja que alguns països s'havien negat a emprendre els tràmits fins a tindre un acord global sobre el paquet. No obstant això, l'èxit no està garantit perquè Hongria ja ha amenaçat de vetar les decisions que requereixen unanimitat pel seu descontentament amb el vincle entre diners i estat de dret.