Ucraïna lluitarà per Bakhmut "fins al final"

Ministres de Defensa de la Unió Europea aborden fins dimecres a Estocolm l'entrega de munició a Ucraïna

Un militar ucraïnés dispara un llançagranades automàtic en Bakhmut
Un militar ucraïnés dispara un llançagranades automàtic en Bakhmut / Oleksandr Ratushniak (Reuters)

Ievgueni Prigojin, el cap del grup de mercenaris Wagner, la principal força d'assalt russa en els combats per Bakhmut, a l'est d'Ucraïna, ha admés que les tropes de Kíiv defensaran la ciutat assetjada "fins al final".

"Lluitaran per Artiómovsk (nom rus de Bakhmut) fins al final, això és evident", ha dit Prigojin, que ha agregat així mateix que els combatents de Wagner també han de fer el seu treball fins al final.

Però per a això, necessiten més ajuda del comandament militar rus. "Perquè les forces armades d'Ucraïna desbloquegen Artiómovsk, primer han de bloquejar els Wagner", ha indicat Prigojin, que "toca totes les portes" per a rebre reforços i munició.

El cap de Wagner ha assenyalat que en cas que l'ajuda arribe i tots puguen fer el seu treball, seran els russos els que els bloquegen els ucraïnesos i no a l'inrevés. En cas contrari, tot se n'anirà en orris, ha advertit.

La batalla de Bakhmut, al Donbass, on des de fa setmanes combaten russos i ucraïnesos, pot degradar severament les millors forces del grup Wagner i privar Rússia d'algunes de les seues tropes de xoc més efectives i més difícils de reemplaçar, segons el més recent informe de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra.

Edificis danyats per un atac militar rus a Bakhmut
Edificis danyats per un atac militar rus a Bakhmut / Oleksandr Ratushniak (Reuters)

Zelenski: "No abandonarem cap ciutat atacada"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que els russos "estan matant els nostres ciutadans pel mer fet de ser ucraïnesos" i ha anunciat que l'exèrcit del país no abandonarà cap regió atacada.

En el seu vídeo publicat aquesta nit, Zelenski ha informat que en la reunió d'aquest dilluns va preguntar "directament" als generals "la seua opinió sobre la retirada de Bakhmut o mantindre la defensa i reforç de la ciutat". I els generals van respondre: "No es retiren i reforcen". I aquesta opinió va ser sostinguda per unanimitat per l'Estat Major.

Zelenski ha ordenat llavors al comandant en cap de l'Estat Major que trobe les forces apropiades per a ajudar els soldats a lluitar contra el grup privat Wagner.

Lliurament de munició a Ucraïna

Els ministres de Defensa de la Unió Europea abordaran aquest dimarts, i el dimecres en una reunió informal a Estocolm les maneres de proveir la munició d'artilleria que Ucraïna necessita urgentment per a continuar defensant-se de les forces invasores russes.

Els ministres participaran en un sopar el dimarts i en una sessió de treball el dimecres per a discutir una estratègia proposada pel Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) que dirigeix el cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell.

L'objectiu és entregar tota la munició de calibre de 155 mil·límetres que puguen a Kíiv, amb la idea de reposar-la ràpidament agilitzant contractes en curs amb la indústria i impulsant noves comandes.

La proposta del SEAE aposta per finançar inicialment amb 1.000 milions d'euros el lliurament de les existències de munició que tinguen ja els països en els seus arsenals.

Més necessitat de consens entre els estats membres necessitaria la manera de finançar les pròximes adquisicions conjuntes, per al que es podrien utilitzar els altres 1.000 milions d'euros.

La tercera via consisteix a garantir la producció més a llarg termini amb comandes conjuntes a la indústria, en la qual es volen invertir 500 milions d'euros del pressupost comunitari per a 2022-2024.

Per a això, la UE vol accelerar l'aprovació de l'anomenada llei d'adquisició comuna proposta per la Comissió Europea el juliol passat.

També et pot interessar

stats