Rússia assegura que el G20 ha perdut l'objectiu de creació per la guerra a Ucraïna

L'exèrcit ucraïnés sols se n'anirà de Bakhmut si és "absolutament necessari". L'estratègica ciutat és, des de fa setmanes, l'epicentre dels combats entre ucraïnesos i russos

El Ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, parla durant el Raisina Dialogue, a Nova Delhi, l'Índia
El ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, parla durant el Raisina Dialogue, a Nova Delhi, l'Índia / Anushree Fadnavis (Reuters)

El ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, ha assegurat aquest divendres que el G20, creat com un fòrum de debat econòmic per a les majors economies i països emergents, ha perdut el seu propòsit enredrat en les discussions sobre Ucraïna i la pressió de Washington per a arraconar a Rússia.

"A ningú li importava res excepte les finances i les polítiques macroeconòmiques, per a això es va formar el G20", ha dit el canceller rus en una sessió del Raisina Dialogue, a Nova Delhi, l'endemà que el grup no aconseguira un acord conjunt per les seues diferències sobre la guerra a Ucraïna.

Lavrov ha assenyalat que "tot el G20 ha sigut sobre què fer amb Ucraïna i la declaració final", i s'ha preguntat sobre si el grup ha reflectit alguna vegada "la situació a l'Iraq, a Líbia, a l'Afganistan o a Iugoslàvia".

Part de l'agenda del Grup dels Vint (G20), especialment en la reunió de ministres de Finances celebrada la setmana passada, va consistir a tractar de donar una resposta a l'impacte econòmic de la invasió russa d'Ucraïna, que Lavrov ha relacionat amb les sancions occidentals.

"El sofriment d'uns altres no està gens relacionat amb el que estem fent a Ucraïna per a defendre'ns, aquests sofriments estan relacionats amb les sancions que està promovent Occident", ha assenyalat el canceller rus.

"Les relacions amb la Xina no han sigut mai millors"

Lavrov ha explicat que les relacions amb la Xina "no han sigut mai millors", un dia després que el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, expressara preocupació per la possibilitat que Pequín arme Moscou. La fricció entre els EUA i la Xina ha ocupat també un lloc destacat durant la reunió de cancellers del G20.

Aquest divendres s'han reunit a Nova Delhi els caps d'Exteriors del Quad, l'aliança conformada pel Japó, els Estats Units, Austràlia i l'Índia. El quartet ha denunciat els intents d'"augmentar la tensió" en l'Indopacífic, sense nomenar la Xina.

Lavrov, per part seua, ha denunciat els intents de militaritzar el Quad i aliar-ho a l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic, aïllant així Moscou i Pequín a la regió.

L'exèrcit ucraïnés sols se n'anirà de Bakhmut si és "absolutament necessari"

D'altra banda, el combats a Ucraïna continuen. L'exèrcit ucraïnés ha assegurat que les seues tropes tenen l'opció de retirar-se de la ciutat oriental de Bakhmut, a la regió del Donetsk, on mantenen intensos combats amb les tropes russes, però que aquesta decisió només es prendrà si és "absolutament necessari".

"Mentre el comandament veja que té sentit mantindre un determinat assentament, es lluitarà per ell", ha dit en declaracions a la televisió local ucraïnesa el portaveu del Comando Operacional de l'Est, Serhiy Cherevaty.

L'estratègica ciutat de Bakhmut és, des de fa setmanes, l'epicentre dels combats entre ucraïnesos i russos, ja que el control de la zona permetria a l'exèrcit de Moscou fer-se amb un corredor en l'est d'Ucraïna pel qual podria transportar tropes i material de manera segura.

En aquesta zona opera, a més, el grup Wagner, una unitat de mercenaris lligada al president de Rússia, Vladímir Putin, i que és la principal força d'assalt amb què compta el Kremlin.

Ara com ara, les forces ucraïneses s'aferren "heroicament" a la ciutat en gran part destruïda, fins i tot "quan Rússia intensifica el seu atac mortal", ha denunciat Cherevaty.

El govern ucraïnés ha reconegut aquests dies les dificultats del seu exèrcit per a mantindre el control de la zona i ha anunciat l'enviament de més reforços.

Per a alguns analistes, malgrat l'empitjorament de la situació a Bakhmut per als ucraïnesos, el seu defensa és una operació estratègicament sòlida que continuarà obligant les tropes russes a gastar mà d'obra i equips en costosos atacs.

També et pot interessar

stats