Ucraïna iniciarà entre abril i maig la contraofensiva davant l'avanç rus en el Donbass

Oleksii Réznikov, ministre de Defensa ucraïnés, ha explicat que l'Estat Major espera al “moment adequat” i que el contraatac tindrà lloc en diversos sectors del front, sense especificar

Un militar ucraïnés revisa una metralladora d'un tanc a la regió de Zaporíjia, Ucraïna
Un militar ucraïnés revisa una metralladora d'un tanc a la regió de Zaporíjia, Ucraïna / Reuters

Ucraïna ha posat data a la seua contraofensiva, el començament de la primavera, després de l'arribada aquesta setmana de la primera partida de tancs alemanys i britànics, mentre les tropes russes semblen haver représ la iniciativa en el Donbass.

“Depén de les condicions climatològiques, a la primavera la terra està molt humida. Es poden utilitzar només vehicles sobre erugues. Crec que la contraofensiva la veurem a l'abril-maig”, ha dit Oleksii Réznikov, ministre de Defensa ucraïnés.

Fa només uns dies el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, va assegurar que la contraofensiva no serà possible fins que Kíiv reba l'armament i la munició necessària per a no enviar als soldats a una mort segura.

Réznikov ha explicat que l'Estat Major espera al “moment adequat” i que el contraatac tindrà lloc en diversos sectors del front, sense especificar. “Estic segur que continuarem alliberant els territoris ocupats, com ja ho vam fer a Kíiv, Txernígov, Sumy, Khàrkov i Kherson”, ha dit.

El ministre, que ha pronosticat “canvis molt positius per a Ucraïna” enguany, se'n va pujar a un dels blindats Marder subministrats per Alemanya, que també va enviar el dilluns la primera partida de 18 Leopard-2.

El dimarts li va tocar el torn als Challenger britànics i dimecres, la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, va anunciar que Madrid enviarà sis Leopard a Kíiv, una vegada siguen reparats.

Respecte a les promeses europees d'un milió de projectils, Réznikov ha admés que l'exèrcit ucraïnés necessita més munició si vol recuperar territoris. Segons ha precisat, Kíiv gasta entre 4.000 i 7.000 projectils diaris, mentre Moscou, uns 20.000.

Wagner intensifica de nou les seues operacions

Mentrestant, en el front, després d'un parell de setmanes d'estancament, els mercenaris del Grup Wagner han intensificat de nou les seues operacions d'assalt en el bastió de Bakhmut, a la regió de Donetsk.

Segons l'Institut sobre l'Estudi de la Guerra (ISW), els Wagner poden haver pres el complex metal·lúrgic Azom, els túnels del qual van servir de trinxera durant nou mesos als soldats ucraïnesos, amb el que controlarien ja el 65% de la ciutat, i ara s'estarien dedicant a buidar la zona d'enemics.

Siga com siga, Zelenski es nega a entregar la ciutat, que s'ha convertit en el símbol de la resistència a l'ocupació.

Als cots per a tots dos bàndols

El cap de Wagner, Ievgueni Prigozhin, ha reconegut l'alt cost en vides humanes dels acarnissats combats.

“La batalla per Bakhmut pràcticament ha destruït a l'exèrcit ucraïnés i, lamentablement, ha deixat bastant malparats als Wagner”, ha dit, segons el seu servei de premsa.

Réznikov ha replicat: “Ells també estan cansats. Han patit grans pèrdues, molts morts i ferits. Habitualment, perden almenys cinc-cents soldats diaris”.

El dilema de l'exèrcit ucraïnés ara és què fer amb la localitat d'Avdíivka, als afores de Donetsk, on les forces russes també estan intentant voltar la ciutat.

Perdre Avdíivka seria un revés encara major que la derrota en la batalla per Bakhmut, ja que això deixaria expedit el camí a les tropes russes en el centre de Donetsk, segons l'ISW.

Un civil mort a Kherson en un nou dia de bombardejos russos

D'altra banda, un civil ha mort i un altre ha resultat ferit durant les passades 24 hores a la província ucraïnesa de Kherson en una nova jornada d'atacs.

Les forces russes han llançat fins a 45 bombardejos disparant 216 projectils contra la part sota control ucraïnés de la regió, han informat aquest dijous les autoritats militars de la ciutat.

També et pot interessar

stats