Ucraïna denuncia que Rússia tracta d'obrir un corredor per a unir Donetsk amb Crimea

Amb aquest fi emmarca l'escalada de l'ofensiva contra ciutats com Mariúpol, on el govern de Zelenski intentarà activar un nou corredor humanitari

Tropes russes a Mariúpol
Tropes russes a Mariúpol / Alexander Ermochenko (Reuters)
25 de març 2022 - 09:33

Ucraïna suma ja trenta dies de guerra, setges i bombardejos. Els últims a la ciutat de Slavútitx, on viu la majoria del personal que treballa a la central nuclear de Txernòbil, i a Dnipró, a l'est del país, on dos míssils han causat un gran nombre de baixes en una unitat militar ucraïnesa.

Rússia intenta bloquejar Kíiv des de l'est i continua avançant en el front sud-est, on el govern ucraïnés denuncia que Moscou està intentant establir un corredor entre Donetsk (est) i Crimea (sud), dues regions sota control rus. Aquest és l'objectiu, expliquen, de l'escalada a poblacions com Popasna, Rubijne i sobre tot Mariúpol, on les tropes txetxenes que lluiten amb Rússia afirmen haver pres el control de l'ajuntament. Ucraïna intentarà obrir un nou corredor humanitari aquest divendres per a evacuar civils. Cent mil persones continuen atrapades sense aigua ni electricitat a la ciutat, en bona part reduïda a enderrocs.

En el front naval, Ucraïna celebra com una gran victòria l'afonament d'un vaixell rus al mar d'Azov, i assegura haver produït danys en altres dues embarcacions.

La guerra perviu sense més avanços en el front diplomàtic que noves amenaces entre les parts. La més elevada l'ha feta el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha assegurat que l'OTAN intervindrà si Rússia fa servir armes químiques, un temor que aquests dilluns va cobrar força en la reunió de l'Aliança Atlàntica a Brussel·les. Biden està a Polònia, el país que més refugiats ucraïnesos ha rebut, després de la invasió russa, on visitarà les tropes estatunidenques al país i s'acostarà fins a Rzeszów, prop de la frontera amb Ucraïna.

En un nou videomissatge el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha criticat els líders europeus per les sancions que han aprovat contra Rússia perquè diu que han arribat "una mica tard" i no han aconseguit evitar la guerra.

Aquest dijous el G7, les set economies més desenvolupades del món —els Estats Units, el Canadà, Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit i el Japó— coordinaren noves pressions contra el règim de Putin, assegurant ajuda als països que reduïsquen la dependència dels hidrocarburs russos i noves accions per a evitar que Moscou esquive les sancions a través de transaccions d'or del Banc Central de Rússia. 

Un grup de persones fa cua per a rebre aliments a Mariúpol, amb un edifici residencial destruït al fons
Un grup de persones fa cua per a rebre aliments a Mariúpol, amb un edifici residencial destruït al fons / Alexander Ermochenko (Reuters)

També et pot interessar

stats