Ucraïna aguanta l'embat de l'exèrcit rus, quan es compleix un mes de la invasió de Vladímir Putin

L'ONU ha documentat durant aquests trenta dies la mort de 953 civils, però reconeixen que deuen ser molts més

Un mes de guerra

Quatre setmanes després de la invasió russa d'Ucraïna, les tropes de Vladímir Putin encara no controlen el país. Aquest dijous hi ha hagut bombardejos a Berdiansk i Izíum però, després dels ràpids avanços inicials, les tropes russes a penes han guanyat terreny durant els últims dies. Al nord, es mantenen a la rodalia de Kíiv, i també al voltant de Khàrkiv. A l'est, prop de la regió separatista del Donbass, i des de Crimea els russos han aconseguit tancar l'accés d'Ucraïna al mar d'Azov. 

L'ONU ha documentat durant aquests trenta dies la mort de 953 civils, però reconeixen que seran molts més. Ucraïna va assumir la setmana passada 1.300 baixes en el seu exèrcit. I Rússia va admetre la mort de 498 militars el 2 de març, però no ha actualitzat la xifra des d'aleshores, i poden ser entre 7.000 i 15.000, segons les estimacions dels Estats Units i l'OTAN.

La complicada situació de Mariúpol

Una de les situacions més complicades la viuen les vora cent mil persones que continuen sense poder eixir de Mariúpol a causa dels combats. Mariúpol soterra els seus morts als carrers i als jardins. Aquesta dona ha pogut donar terra a son pare dotze dies després que el mataren en un atac al cotxe en què el duien a un hospital. Els russos han començat a repartir ajuda humanitària a la part de Mariúpol que ja controlen.

Alguns voldrien eixir de la ciutat, però és molt difícil poder accedir amb xiquets als autobusos d'evacuació. Aquest dijous hi ha previstos set corredors humanitaris, però cap des de Mariúpol. Ahir pogueren eixir de zones de combat 4.500 civils, una xifra molt més baixa que les dels dies anteriors.  

El Ministeri d'Afers Estrangers ucraïnés ha acusat aquest dijous l'exèrcit rus d'haver deportat almenys 6.000 residents de la ciutat assetjada de Mariúpol.

El moviment més destacable en la guerra d'Ucraïna és l'ocupació de la ciutat d'Izíum pels russos, que també han llançat desenes d'atacs en les últimes hores. Els ucraïnesos han destruït un vaixell de guerra rus. També a la costa del mar d'Azov, a Berdiansk, una ciutat que va ser ocupada fa setmanes, els ucraïnesos han atacat al port un vaixell de desembarcament rus.   

Per la seua part, Rússia afirma haver-se fet el control d’Izíum, a la regió de Khàrkiv. Seria un pas més en l'operació per envoltar les tropes ucraïneses que combaten a l'est del país. Moscou també informa de més de seixanta atacs a objectius militars en les últimes hores. 

Al número dos de la flota russa del mar Negre, el capità Andrei Pali, l'han soterrat a Crimea després de caure en combat a Mariúpol. Kíiv afirma que sis generals russos haurien mort en combat, una dada que Moscou no ha confirmat.  

A la ciutat de Txerníhiv, a la frontera bielorussa i completament assetjada per forces russes, falta l'aigua potable des de fa dies, segons denuncien les autoritats locals. Al sud, a Kherson, la ciutat més important en poder dels russos, hi ha escassesa de menjar i de medicaments.  

També et pot interessar

stats