L’OTAN reforçarà la frontera est d’Ucraïna
Els caps d’estat i de govern acordaran subministrar equips per a protegir-se de possibles atacs químics o nuclears
Demà els líders de l'OTAN donaran suport en la cimera extraordinària de Brussel·les a l'emplaçament de quatre nous batallons multinacionals a Eslovàquia, Hongria, Romania i Bulgària, davant de l'amenaça que suposa Rússia després de la invasió d'Ucraïna, a la qual acordaran subministrar equips per a protegir-se de possibles atacs químics o nuclears.
Els caps d'estat i de govern dels trenta països de l'Aliança Atlàntica es reuniran a la capital belga per a avaluar la resposta a la crisi d'Ucraïna, el president de la qual, Volodímir Zelenski, intervindrà per videoconferència en la sessió de treball.
L'OTAN ha demanat de manera insistent a Rússia que pare l'atac a Ucraïna i que torne a la via diplomàtica, i al mateix temps ha decidit accelerar les mesures per a donar més seguretat als aliats.
Nous batallons
Així, demà els líders preveuen "reforçar la posició de l'OTAN en tots els dominis: terra, mar i aire. Amb grans augments de les nostres forces a la part oriental de l'Aliança", va anunciar el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa la vespra de la cimera.
"El primer pas és el desplegament de quatre nous batallons". Això significa que l'Aliança tindrà en total huit batallons multinacionals al flanc oriental, "de la mar Bàltica a la mar Negra", va explicar Stoltenberg, comptant amb els batallons que ja va situar als tres països bàltics i Polònia després de l'annexió russa de Crimea el 2014.
Stoltenberg va afirmar que aquests nous batallons, que "estaran desplegats tant temps com siga necessari", ja tenen la major part dels integrants sobre el terreny.
Va deixar clar que seran batallons "multinacionals", de manera que tindran un "important component de forces de defensa nacionals", i també d'aportacions d'altres aliats.
Segons el secretari general aliat, aquests nous batallons formen part de la "reacció immediata" de l'OTAN davant del comportament de Rússia, que ja ha implicat la disposició en "alerta elevada" de centenars de milers de militars de l'OTAN.
S'ha elevat a 100.000 el nombre d'efectius estatunidencs a Europa, molts d'ells a la part est de l'Aliança, i 40.000 militars estan sota comandament directe de l'Aliança, va afirmar.
Al mateix temps, l'OTAN s'ha proposat "repensar" la seua dissuasió i defensa a la llarga: "Aquesta brutal agressió a Ucraïna tindrà conseqüències per a la nostra seguretat a llarg termini, és una nova normalitat per a la nostra seguretat, i l'OTAN ha de respondre a aquesta nova realitat", va postil·lar Stoltenberg.
Per a això, els ministres aliats de Defensa van acordar fa una setmana sol·licitar als comandaments castrenses estudiar com reforçar la posició militar en tots els àmbits a "llarg termini", incloent més tropes i equips preposicionats a l'est d'Europa, de cara a les decisions que es prendran en la cimera aliada de Madrid de finals de juny.