Turquia abandona la Convenció d'Istanbul contra la violència de gènere
10 anys després de ser dels primers països a firmar aquest tractat, Erdogan ha decidit desenvolupar-ne un de nou i propi.
Turquia ha abandonat aquest dissabte la Convenció d'Istanbul, un tractat paneuropeu per a previndre la violència masclista, que van firmar 45 països fa una dècada.
Aquesta eixida s'ha formalitzat mitjançant un decret emés pel president turc, Tayyip Erdogan, que va firmar el mateix tractat el 2011, quan era primer ministre.
De fet, Turquia va ser part del grup de 14 estats pioners, entre els quals estava Espanya, que van rubricar a Istanbul la convenció sobre prevenció i lluita contra la violència masclista del Consell d'Europa.
El país eurasiàtic, que segons les veus crítiques mai no va aplicar aquest document, s'ha convertit el primer estat a abandonar el tractat.
La intenció d'abandonar la convenció del govern turc, liderat pel partit islamista conservador AKP, va generar protestes multitudinàries en diverses ciutats del país l'any passat.
Les veus més conservadores de Turquia han pressionat a l'AKP per a fer efectiva l'eixida perquè consideren que alguns articles impacten negativament l'"estructura familiar" i atempten contra els "valors nacionals". En concret, al·leguen que el text promou l'homosexualitat per fer servir l'expressió "orientació sexual" i ataca la família tradicional per fer referència a "persones que viuen juntes" sense especificar que estan casades.
Dins del partit islamista hi ha representats crítics amb la decisió, com ara algunes diputades i Kadem, una organització de dones de l'òrbita de l'AKP que té com a subdirectora la filla del president, Sümeyye Erdogan.
Segons dades de Bianet, Turquia va registrar 284 feminicidis durant el 2020. La plataforma feminista "Aturem els assassinats de dones" eleva la xifra a 300 i afig 171 casos de dones mortes en circumstàncies sospitoses. El govern turc no ofereix dades oficials sobre la violència de gènere.