Trump planteja reformar la Constitució americana
El president vol aprovar una orde executiva per a impedir accedir a la nacionalitat per naixement.
El president nord-americà, Donald Trump, ha plantejat aprovar una orde executiva per a posar fi al dret a la ciutadania per als xiquets nascuts als Estats Units de persones immigrants. Aquest canvi provocaria una reforma de la Constitució, la qual cosa podria generar una batalla política, ja que el president intentarà reformar aquesta esmena amb una orde executiva. Els plans de Trump, que ha fet de la lluita contra la immigració un dels seus principals objectius, ha tornat a endurir el seu discurs cap a la caravana de migrants centreamericans que avança cap als Estats Units a través de Mèxic.
El dret a la ciutadania per naixement està arreplegat en la 14a esmena de la Constitució: “Totes les persones nascudes o naturalitzades als Estats Units, i subjectes a la seua jurisdicció, són ciutadans dels Estats Units i de l’estat en el qual resideixen”. Per a introduir canvis en la carta magna, fa falta el suport de dos terços de la Cambra de Representants i del Senat i el suport de tres quartes parts dels congressos dels estats en una convenció. Els EUA ón, segons les paraules de Trump, “l’únic país en el món on una persona arriba i té un fill i el bebé és essencialment un ciutadà amb tots els beneficis. Això és ridícul i ha d’acabar”, una afirmació falsa, ja que almenys 30 països més arreu del món atorguen la nacionalitat directa per naixement.
En 1898, el Tribunal Suprem va reafirmar el dret a la ciutadania dels fills de residents permanents legals, però els conservadors argumenten que aquest dret no hauria d’aplicar-se a immigrants que van entrar de forma il·legal al país, o a aquells que no tenen un estatus legal temporal, segons publica el periòdic Axios. La Unió Nord-americana per les Llibertats Civils, la principal organització en defensa dels drets humans als Estats Units, ha condemnat els plans de Trump, a més de reafirmar l’esmena 14 de la Constitució que es pretén canviar. També des de United We Dream, un grup nacional de joves immigrants, han criticat la mesura, que qualifiquen d’“inconstitucional”.