Triomf legal de Google: podrà mantindre enllaços fora de la UE
La Justícia Europea dona la raó al gegant tecnològic i descarta que existisca un 'dret a l'oblit' global.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fallat a favor de Google en el litigi amb les autoritats franceses i ha dictat que els motors de recerca poden limitar l'aplicació de l'anomenat 'dret a l'oblit' a la Unió Europea i, per tant, mantenir els continguts retirats dels dominis europeus accessibles des de fora de la UE. D'aquesta manera, la justícia europea descarta que existisca un 'dret a l'oblit' global, però també adverteix a Google que ha d'adoptar mesures per a impedir que els internautes accedisquen a enllaços controvertits que continuen disponibles.
El tribunal ha subratllat així que existeixen països on no es contempla el dret a la retirada d'enllaços o que ho fan des d'una perspectiva diferent. A més, assegura que aquest dret no és absolut i que ha de mantenir l'equilibri amb altres drets fonamentals que poden tenir una importància major o menor en altres països del món.
El cas va començar quan les autoritats franceses van exigir a la companyia que suprimira de la llista de resultats la informació que havia d'eliminar després d'acceptar la sol·licitud d'un particular per a esborrar determinades dades. No obstant això, el gegant tecnològic es va limitar a suprimir els vincles dels resultats mostrats com a resposta a les cerques efectuades des dels noms de domini corresponents a les extensions del cercador en els estats membre de la UE. El Consell Regulador del país va considerar aquestes mesures insuficients i va imposar una multa de 100.000 euros a Google, que va recórrer la sanció davant el Consell d'Estat francés, institució que va elevar l'assumpte al TUE.