Texas busca a contrarellotge dotzenes de desapareguts en les inundacions que ja s'han cobrat 82 vides
Trump nega que les retallades pressupostàries en el Servei Meteorològic Nacional hagen contribuït al fatídic desastre

Els equips de recerca pentinen minuciosament les riberes plenes de fang del riu Guadalupe i sobrevolen l'epicentre de les inundacions al centre-sud de Texas, als Estats Units, per quart dia este dilluns. Busquen a contrarellotge les dotzenes de persones que encara estan desaparegudes després d'un desastre natural que ha commocionat el país i s'ha cobrat ja almenys 82 vides, segons els balanços encara provisionals de les autoritats locals.
La major part de les persones que han mort, de les quals 28 són xiquets i xiquetes, es concentren al comtat de Kerr i a la ciutat de Kerrville, tal com ha actualitzat el xèrif de Kerr, Larry Leitha Jr. Encara hi ha díhuit adults i deu menors sense identificar. A les víctimes mortals registrades a la zona més colpejada cal sumar-ne altres catorze reportades en altres comtats pròxims: sis a Travis, tres a Burnet, dos a Kendall, dos a Williamson i una a Tom Green, ha indicat el canal CNN.
Els equips d'emergències encara busquen una desena de xiquetes i una monitora que estaven en el campament d'estiu cristià per a xiques en el moment de la tragèdia, quan l'aigua del riu Guadalupe es va desbordar la matinada del divendres. Encara que en un principi les autoritats locals no han volgut dir una xifra concreta de desapareguts, ja que a la zona hi havia acampats molts visitants de fora de la regió amb motiu de les festivitats del 4 de juliol, el governador de Texas, Greg Abbott, ha estimat que encara hi ha 41 persones de les quals no se sap res. Les inundacions han devastat la regió anomenada Hill Country, als afores de ciutat de San Antonio, abans d'un cap de setmana festiu on la comunitat tenia planejada diverses activitats per a celebrar la Independència dels Estats Units.
Des de la matinada del divendres, equips de rescat i voluntaris recorren les regions afectades per a buscar possibles víctimes: a peu, ajudats amb gossos o cavalls, en llanxes, cotxes tot terreny i helicòpters. Freeman Martin, director del Departament de Seguretat Pública de Texas, ha estimat que el nombre de morts augmentarà encara més a mesura que l'aigua retrocedisca i la recerca guanye impuls.
Arruixades per damunt de les previsions
Una gran quantitat de pluja, el doble de la prevista, va començar a descarregar amb una força descomunal la matinada del divendres: en només unes hores caigué una tromba equivalent a quasi la meitat de la precipitació anual registrada a la zona. La tragèdia va arribar poc després, quan els cabals dels rius se n'anaren de mare amb crescudes de quasi deu metres, segons dades del Servei Meteorològic Nacional. Dos branques del Guadalupe van confluir de manera fatídica, i van enviar un gran torrent a l'únic canal del riu que passa per Kerrville, segons el gerent de la ciutat, Dalton Rice. Diversos funcionaris públics, inclòs el governador Abbott, han promés que les circumstàncies de la inundació, així com l'adequació per a les previsions meteorològiques i els sistemes d'alerta s'examinaran una vegada que la situació es pose sota control.
Polèmica per la resposta federal
El veïnat de la zona afectada ha qüestionat la tardança en l'enviament de les alertes per a avisar la població i ha denunciat que els van arribar quan la destrucció ja era una realitat. La majoria de les víctimes mortals dormia en autocaravanes vora riu quan va tindre lloc la crescuda. Tal com va ocórrer en la dana del 29 d'octubre, que va arrasar part de la província de València, els mòbils feren sonar l'alarma massa tard.
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit que no s'ha desplaçat encara a Texas per a no entorpir les tasques d'emergència i ha suggerit que probablement visitarà la zona devastada divendres que ve. Abans de la catàstrofe ja havia deixat caure que el seu govern pretenia reduir el paper del govern federal en la resposta als desastres naturals, deixant que els estats assumisquen més part de la càrrega ells mateixos.
Part de la comunitat científica qüestiona les retallades pressupostàries implementades des de la Casa Blanca, que han suposat una tisorada en l'agència que supervisa el Servei Meteorològic Nacional. Pensen que són les responsables de les errades que cometeren els funcionaris per a anticipar amb precisió la gravetat de les inundacions i emetre avisos apropiats abans de la tempesta. L'administració Trump ha aprovat milers de reduccions de llocs de treball en l'agència matriu del Servei Meteorològic Nacional, l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOOA), deixant moltes oficines meteorològiques sense personal, ha denunciat l'exdirector d'este últim ens Rick Spinrad.
Preguntat al respecte, Trump ha negat que les retallades del govern federal hagen empitjorat la resposta de l'administració al desastre: "Si mires el que ha passat amb l'aigua, ha sigut cosa de la gestió de Biden, no de la nostra", ha dit en referència al predecessor demòcrata. "Però tampoc no el culparia. Sols diria que açò és una catàstrofe que passa una vegada en cent anys i és horrible de vore", ha afegit.