Tensió a Kosovo per enfrontaments entre manifestants serbis i soldats de l'OTAN amb més de huitanta ferits

Centenars de persones rodegen ajuntaments en poblacions en què alcaldes albanesos prengueren possessió després d'unes eleccions boicotejades pels serbokosovars

Agents de la KFOR, la missió de l'OTAN a Kosovo, desplegats al municipi de Zvecan
Agents de la KFOR, la missió de l'OTAN a Kosovo, desplegats al municipi de Zvecan / Ognen Teofilovski (Reuters)

L'escalada de violència continua aquest dimarts en el nord de Kosovo després dels enfrontaments que deixaren ferits una trentena de soldats de l'OTAN i més de cinquanta manifestants serbis que rebutgen l'autoritat dels alcaldes de quatre municipis on són majoria.

Militars de la KFOR, la missió de l'Aliança Atlàntica a Kosovo, s'han desplegat de matí enfront de l'edifici de l'Ajuntament, a Zvecan, on es van produir les protestes violentes. A més, s'han desplaçat a la localitat de Leposavic. Segons els mitjans locals, també estan presents en la zona unitats de la policia especial del país amb vehicles blindats.

Grups de manifestants serbis han tornat a concentrar-se pels voltants, entre els quals hi ha empleats que treballen al consistori. Des de divendres que no tenen accés a l'edifici, quan la policia kosovar va trencar a la força el bloqueig dels serbis per a permetre que entraren els alcaldes.

La KFOR va intervindre dilluns amb gas lacrimogen i bombes d'atordiment per a contindre els aldarulls causats pels serbis, que s'han saldat amb una cinquantena de manifestants ferits. Un té lesions de bala i es troba en estat greu. A més, trenta soldats italians i hongaresos van patir fractures, contusions i cremades.

Els serbis, minoria a Kosovo però majoria en quatre municipis del nord, no reconeixen l'autoritat dels alcaldes, pertanyents a la majoria albanesa del país. Els elegiren l'abril passat en unes votacions que els serbis van boicotejar i en les quals la participació a penes va superar el 3%. Els manifestants exigeixen la retirada dels nous regidors i dels policies especials del nord.

Els Estats Units i la Unió Europea han condemnat els atacs serbis a les tropes internacionals. Belgrad acusa el primer ministre kosovar, Albin Kurti, de provocar els incidents, en haver usat divendres passat les forces de la policia especial contra els manifestants serbis per a forçar l'entrada dels alcaldes als consistoris locals.

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, va demanar als seus nacionals a Kosovo que es manifesten de manera pacífica i "no entren en conflictes amb l'OTAN". El país, antiga província sèrbia poblada per una gran majoria d'albanesos, va proclamar el 2008 la independència, que Sèrbia no reconeix. Tots dos països negocien la normalització de les relacions sobre un nou pla de la UE, secundat pels Estats Units, en un procés interromput amb freqüència per crisis i tensions.

També et pot interessar

stats