Tenen les monedes d’un i dos cèntims els dies comptats?

La Comissió Europea estudia retirar-les, i al carrer preocupa si l’arredoniment dels preus perjudicara els consumidors

Tenen les monedes d’un i dos cèntims els dies comptats? / À Punt NTC

El 2023 podria ser l'últim any que es fabriquen monedes d'un i dos cèntims, ja que la Comissió Europea estudia retirar-les, sobretot per l'alt cost de fabricació i perquè s'estima que més d'un quart d'aquestes monedes s'acaben perdent. En una enquesta feta el 2021 el 70% dels europeus i europees es va mostrar a favor de retirar-les.

Però, actualment vivim moments en què cada cèntim compta, i hi ha gent preocupada perquè la retirada d’aquestes monedes suposaria arredonir els preus a zero o a cinc a l'hora de pagar en efectiu. La qüestió és si aquesta aproximació es faria a l'alça o a la baixa.

Vicent Inglada, secretari de la Unió de Consumidors, adverteix que, en aquest tipus de situacions, els arredoniments se solen fer a l’alça, amb la consegüent pèrdua de poder adquisitiu per als consumidors i consumidores. Per això, creu que caldria “buscar una solució perfecta perquè no guanyaren sempre els empresaris” 

Però el principal argument de la Comissió és l'alt cost de fabricació d’aquestes monedes, ja que costa més fer-les que el seu valor real i, a més, s'han de fabricar en massa perquè més d'un quart s'extravia. De fet, en els últims deu anys s'han fabricat 46.000 milions de les monedes més menudes, i això significa que una de cada dues monedes que es posen en circulació, són d'un o de dos cèntims.

També et pot interessar

stats