Sri Lanka declara l'estat d'emergència a l'illa després de la fugida del president

Gotabaya Rajapaksa ha eixit en avió cap a les Maldives després de dies de protestes massives per la greu crisi de desabastiment que travessa el país asiàtic

Protestes massives a Colombo, capital de Sri Lanka, aquest dimecres
Protestes massives a Colombo, capital de Sri Lanka, aquest dimecres / Adnan Abidi (Reuters)

Després de diversos intents fallits, el president de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, ha aconseguit fugir del país la matinada d'aquest dimecres a bord d'un avió militar amb destinació a les Maldives, segons ha confirmat l'oficina del primer ministre. L'escapada ha pujat més la tensió al país asiàtic, immers en una onada de protestes massives derivades de la profunda crisi econòmica que travessa i que s'ha traduït en un desabastiment de productes bàsics com ara aliments o combustible per a la població.

Noves marxes han pres Colombo, la capital de l'illa, després que eixira a la llum la marxa del president. Li reclamen, a ell i al primer ministre, Ranil Wickremesinghe, que renuncien dels càrrecs tal com van dir que farien dissabte. Com a resposta a les mobilitzacions, el govern de Sri Lanka ha imposat el toc de queda a la província de l'oest, on s'ubica Colombo, i ha decretat l'estat d'emergència en tot el país.

La televisió estatal singalesa ha detingut les emissions després que un grup de manifestants assaltara les instal·lacions, a pesar del toc de queda imposat en la capital per les autoritats del país. "Fins que acabe la lluita, la Cooperació Rupavahini de Sri Lanka (xarxa de televisió nacional) només transmetrà programes sobre el sofriment de la gent", ha dit en directe un dels manifestants, abans que l'emissora tallara el senyal. Els mitjans locals informen que, instants després, tant la televisió estatal com altres cadenes han cessat les retransmissions.

Les manifestacions ciutadanes contra el govern de Sri Lanka han crescut en intensitat des que s'ha conegut la fugida del cap de l'Estat, en companyia de l'esposa i dos guardaespatles. Per a anar-se'n, el mandatari ha fet ús de les capacitats com a president de la nació, a pesar que dissabte va anunciar que dimitiria aquest dimecres. No s'ha tornat a adreçar a la nació des de llavors, quan un grup de manifestants va assaltar la residència oficial i el van obligar a amagar-se durant quatre dies en parador desconegut.

Les fortes mesures de control i l'ús de gasos lacrimògens per part dels cossos de seguretat no han evitat que milers de persones continuen amuntegant-se als carrers, moltes d'elles als afores del despatx del primer ministre.

Després de la fugida de Rajapaksa, el president del Parlament singalés ha comunicat en una declaració a la premsa que el mandatari li faria lliurament aquesta vesprada de la carta de renúncia tal com estava establit. També ha informat que s'ha designat el primer ministre, Wickremesinghe, president en funcions de la nació.

El Parlament té previst designar el pròxim 20 de juliol un nou president interí que prenga les regnes de la nació illenca, que travessa la pitjor crisi econòmica des de la seua independència de l'imperi britànic el 1948. Els partits de l'oposició ja han començat a elegir els candidats entre els membres del parlament, que tindran la difícil tasca de reconduir la situació i de negociar amb el Fons Monetari Internacional un programa de rescat que torne l'estabilitat financera a l'illa.

També et pot interessar

stats