Somnis amputats

Desenes de joves de la Franja de Gaza, amb les cames amputades

Somnis amputats

Atalah Fayomi té 16 anys. S'entrenava per a ser futbolista professional. Però el seu somni ha volat per l'aire. Han hagut d'amputar-li una cama i ara necessita l'ajuda d'unes crosses per a poder moure's. Va rebre l'impacte d'una bala d'un franctirador israelià que li esgarrà la cama per complet mentre participava en les manifestacions de la Gran Marxa del Retorn a la Franja de Gaza. La seua no és una història única. Hi ha desenes de joves com ell, als quals també ells amputaren una cama i els seus somnis. Mohammed al-Ajorri o Alaa al-Dally, que volia ser ciclista professional, també formen part d'aquesta llista de damnificats.

Demanen una investigació

Tant l'ONU com la Unió Europea han exigit que s'òbriga una investigació sobre la munició que utilitza l'exèrcit israelià, munició altament destructiva i que fan servir més d'un centenar de franctiradors apostats a mig quilòmetre de distància. Per als palestins es tracta de munició del calibre 250, explosives. El patró es repeteix: un orifici normal d'entrada, greus danys interns i un gran esgarro d'eixida. L'ús de munició real contra civils viola la legislació internacional, però per a Israel són terroristes de Hamàs. No és casualitat que el 95 per cent dels ferits de bala siga a les cames.

Des que s'inicià la Gran Marxa del Retorn, el passat 30 de març, hi ha 40 víctimes mortals i centenars de ferits que col·lapsen les instal·lacions hospitalàries de la Franja, completament desabastides de fàrmacs i anestèsics. Només els que tenen més recursos econòmics tenen opcions ja que poden portar els ferits a operar-los a Egipte o Turquia. A Gaza el 60 per cent dels menors de 30 anys no té treball.

I el conflicte continua

Les manifestacions de la Gran Marxa del Retorn foren iniciades per diverses organitzacions civils i polítiques palestines per a reivindicar el dret dels refugiats palestins a tornar als llocs d'on hagueren d'eixir fa 70 anys, amb la creació de l'Estat d'Israel, i també per a demanar la fi del bloqueig israelià sobre este enclavament costaner palestí. Les mobilitzacions continuaran fins al pròxim 15 de maig, quan els palestins commemoren la Nakba, el desastre després del naixement d'Israel. Hamàs controla des de fa 11 anys la Franja de Gaza, que no era escenari d'enfrontaments des del 2014.

També et pot interessar

stats