El Senat rus autoritza que Putin envie les forces armades a l'estranger

 L'OTAN i la UE asseguren que Rússia continua planejant un atac "a gran escala" i que  l'actuació de Putin és una "invasió encoberta"

Vehicles blindats russos a la regió de Rostov, Rússia
Vehicles blindats russos a la regió de Rostov, Rússia / Efe

La cambra alta del Parlament rus ha votat a favor, per unanimitat, a la sol·licitud del president Vladímir Putin per a desplegar les forces armades russes a l'estranger, operació que ha descrit com una “missió de manteniment de la pau” a les dues regions separatistes de l'est d'Ucraïna, Donetsk i Lugansk.

La decisió té efecte immediat, segons ha explicat un dels legisladors mentre discutia la moció.

Putin va ordenar el passat dilluns l'enviament de tropes a les províncies separatistes de l'est d'Ucraïna, Donetsk i Lugansk. Una decisió que es va produir hores després que el cap del Kremlin reconeguera la independència d'aquests territoris, que formen la regió del Donbass.

Rússia anuncia l'evacuació del seu personal diplomàtic d'Ucraïna

El Ministeri d'Exteriors de Rússia ha anunciat la pròxima evacuació dels empleats de les seues legacions diplomàtiques i consolats a Ucraïna després del reconeixement. "En les actuals circumstàncies, la tasca principal és vetlar pels diplomàtics russos i empleats de l'ambaixada i els consolats generals. Per a protegir les seues vides i seguretat es va prendre la decisió d'evacuar el personal de les institucions russes a Ucraïna", ha informat la diplomàcia russa en un comunicat.

Segons la diplomàcia russa, l'evacuació es durà a terme "al més prompte possible". 

L'OTAN diu que Rússia continua planejant un atac "a gran escala" 

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha manifestat que Rússia continua planejant un atac “a gran escala” contra Ucraïna i ha afirmat que Moscou ha passat dels “esforços encoberts” per a desestabilitzar el país a una “acció militar oberta”.

“Tot indica que Rússia continua planejant un atac a gran escala a Ucraïna”, ha dit el polític noruec en una roda de premsa.

Borrell considera que l'actuació de Putin és una "invasió encoberta"

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alt representant europeu per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell, que ha afirmat que hi ha una "invasió encoberta" d'Ucraïna i creu que Rússia anirà més lluny en la seua intervenció militar.

En una entrevista a la cadena France Info, Borrell, que participa a París en el Consell de Ministres d'Exteriors de la UE per a donar el vistiplau a les primeres sancions comunitàries contra Rússia.

L'alt responsable comunitari ha avançat algunes d'aquestes mesures, tant econòmiques com contra institucions bancàries russes per a tractar d'impedir la inversió en deute públic que finance al país. "Aquest és un primer paquet de mesures, però em tem que els russos no es quedaran ací i, si hi ha una invasió, ens guardem capacitat d'una resposta addicional, perquè existeix la possibilitat que facen igual que amb Crimea", ha dit Borrell.

També et pot interessar

stats