La UE adverteix Putin que reaccionarà “amb fermesa” i Biden anuncia sancions

L'OTAN ha condemnat la decisió de Rússia de reconéixer Donetsk i Lugansk i ha advertit que "erosiona els esforços cap a una solució del conflicte"

Discurs de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el Parlament Europeu, a Estrasburg, aquest dimecres
Discurs de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al Parlament Europeu, a Estrasburg / Patrick Hertzog (Efe)

La Unió Europea (UE) ha afirmat aquest dilluns que la decisió del president rus, Vladímir Putin, de reconéixer la independència de les autoproclamades repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna, és una violació "flagrant" del dret internacional i ha advertit que reaccionarà amb "unitat, fermesa i determinació solidària".

"El reconeixement dels dos territoris separatistes a Ucraïna és una violació flagrant del dret internacional, de la integritat territorial d'Ucraïna i dels acords de Minsk", han escrit en diferents tuits el president del Consell Europeu i de la Comissió Europea, Charles Michel i Ursula von der Leyen.

La UE i els seus socis reaccionaran "amb unitat, fermesa i determinació solidària" amb Ucraïna, han subratllat tots dos dirigents comunitaris.

Biden anuncia sancions

El president dels Estats Units, Joe Biden, firmarà "prompte" una orde executiva amb sancions econòmiques per a les autoproclamades repúbliques separatistes, tal com ha informat en un comunicat la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki.

L'orde executiva prohibirà noves inversions, comerç i altres transaccions econòmiques per part d'institucions i ciutadans estatunidencs a Donetsk i Lugansk.

L'OTAN condemna la decisió de Rússia

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha condemnat la decisió de Rússia i ha advertit que "erosiona els esforços cap a una solució del conflicte". "Condemne la decisió de Rússia d'estendre el reconeixement a les autoproclamades República Popular de Donetsk i República Popular de Ligansk. Això soscava encara més la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna i viola els Acords de Minsk, dels quals Rússia és part", ha dit Stoltenberg en un comunicat.

En un missatge en Twitter, el polític noruec ha acusat el Kremlin de "fabricar un pretext per a envair Ucraïna de nou" i "tirar gasolina" al conflicte en atorgar ajuda financera i militar als separatistes en l'est d'Ucraïna, al mateix temps que ha urgit Moscou a "elegir la diplomàcia".

En el seu comunicat, Stoltenberg ha recordat que l'OTAN manté el seu "respecte total a la sobirania, independència i integritat territorial d'Ucraïna", de la qual Donetsk i Lugansk "són part".

També et pot interessar

stats