El Senat dels Estats Units aprova una llei per a protegir el matrimoni igualitari

El text, que haurà de rebre llum verda definitiva de la Cambra de Representants, pretén que els governs federals del país reconeguen la unió si és legal en l'estat on va tindre lloc

Resultat de la votació al Senat dels Estats Units, aquest dimarts
Resultat de la votació al Senat dels Estats Units, aquest dimarts / Reuters

La protecció legal del matrimoni igualitari avança al Congrés dels Estats Units, abans de la renovació d'òrgans amb els legisladors triats en les eleccions del 8 de novembre passat que invertirà l'equilibri de forces en la Cambra de Representants a favor dels republicans. El Senat ha aprovat aquest dimarts una llei que aspira a blindar a escala federal la unió civil entre persones del mateix sexe, davant el risc que la majoria conservadora del Tribunal Suprem decidisca revertir la doctrina. Fins ara, està reconeguda com un dret constitucional.

El projecte de llei ha tirat avant amb 61 vots a favor i 36 en contra, per tant ha recaptat suports també de senadors republicans. Ara tornarà a la Cambra de Representants per a la votació que li done el vistiplau definitiu: aquest òrgan té majoria demòcrata fins que es constituïsca el nou Congrés a principis de 2023. Després l'haurà de signar el president, Joe Biden.

La legislació promou que el govern federal reconega el matrimoni igualitari entre dues persones del mateix sexe si és legal en l'estat on es casaren. El mateix principi s'aplica a les noces interracials. També reconeix la llibertat religiosa i evita que es puga obligar institucions religioses, com les esglésies, a celebrar aquestes noces i que perden beneficis o exempcions fiscals per no fer-ho. Revoca, a més la llei de defensa del matrimoni aprovada en 1996, que el defineix com la unió entre un home i una dona.

"La història dels Estats Units ha sigut la d'una marxa difícil, però inexorable cap a una igualtat major", ha afirmat aquest dimarts el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, que ha advertit que "els drets de totes les parelles casades mai estaran realment segurs sense les proteccions adequades per llei federal".

El passat juliol, la Cambra de Representants va donar llum verda al projecte de llei amb 267 vots a favor i 157 en contra. Al Senat, l'ajustada majoria demòcrata necessitava el suport d'almenys deu republicans per a tirar-lo avant, cosa que finalment ha ocorregut.

El matrimoni homosexual és legal als Estats Units des que el juny de 2015 el Tribunal Suprem declarara inconstitucionals les lleis que el prohibien en alguns estats. La mobilització entorn de la defensa d'aquelles unions ha cobrat força recentment després que l'ens judicial, controlat ara per una majoria conservadora, derogara al juny la sentència històrica "Roe contra Wade", que durant quasi mig segle va protegir l'accés a l'avortament al país.

Des d'aleshores, un gran nombre d'activistes i polítics progressistes han advertit de la possibilitat que el tribunal faça el mateix amb altres drets, com els matrimonis entre persones del mateix sexe, i retorne als estats la potestat de fixar si ho permeten o no. Encara que el projecte de llei aprovat ara no obligaria tots els estats a legalitzar aquestes unions, sí que requeriria que reconeguen aquell efectuat en un altre estat on sí que ho fora.

També et pot interessar

stats