Els republicans guanyen per la mínima la Cambra de Representants i els demòcrates retenen el Senat

La victòria és menys àmplia del que preveien les enquestes, però obri una nova etapa en el mandat de Biden, que haurà de fer front a un poder legislatiu dividit

El líder de la fins ara minoría republicana en la Cambra de Representants, Kevin McCarthy (arxiu)
El líder de la fins ara minoria republicana a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy (arxiu) / Leah Millis (Reuters)

Huit dies després de tancar les urnes i d'un escrutini que s'ha allargat més d'una setmana, ja hi ha resultats més definitius en les eleccions de mig mandat dels Estats Units que se celebraren el 8 de novembre passat. El Partit Republicà s'ha assegurat aquest dimecres el control de la Cambra de Representants —l'equivalent al Congrés— en guanyar l'escó 218 per un districte de Califòrnia, que li atorga la majoria necessària, encara que per la mínima.

El Senat, en canvi, el retenen els demòcrates, que aconseguiren dissabte cinquanta dels cent escons que l'integren. Encara podran sumar-ne un més si es proclamen vencedors de la segona volta en la contesa que enfronta a Geòrgia els candidats Raphael Warnock (demòcrata) i Herschel Walker (republicà). Però, fins i tot si perden, en mantindran el control perquè el vot de desempat recau en les mans de la vicepresidenta Kamala Harris.

Els comicis legislatius deixen una Cambra de Representants dividida per als pròxims dos anys i han suposat una decepció per als conservadors, que confiaven a obtindre en les dues cambres una "onada roja" —color associat al Partit Republicà en els Estats Units— per a derrotar de manera contundent el partit actualment en el poder, com ha ocorregut històricament.

En tot cas, el control republicà del Congrés sí que tindrà conseqüències en el mandat del demòcrata Joe Biden per al que resta de legislatura, ja que podran frenar la capacitat legislativa del govern nord-americà i obrir comissions d'investigació. Això dificultarà substancialment l'agenda legislativa de Biden a partir de gener, quan comença la nova etapa, i durant els pròxims dos anys.

Segons les projeccions dels canals televisius CNN i NBC, els republicans han obtingut ja 218 dels 435 escons de la Cambra de Representants, el mínim necessari per a garantir-se el poder. A pesar que l'escrutini continua en huit circumscripcions, els demòcrates han arribat de moment a 210 escons i s'han quedat sense opcions reals de controlar la cambra després d'acumular una pèrdua neta d'onze seients respecte dels comicis anteriors. La presidència l'ocupa actualment la demòcrata Nancy Pelosi i el Partit Republicà va nominar dimarts l'actual líder de la minoria, Kevin McCarthy, per a succeir-la a partir de gener.

Els progressistes han sobreviscut a la cita electoral mantenint la majoria en el Senat i, a partir d'ara, s'estableix un nou equilibri de forces a Washington. Sense el control de la cambra alta, els republicans no podran legislar en contra de l'administració ni bloquejar el nomenament de jutges, diplomàtics i alts càrrecs. Però sí que podran posar en seriosos entrebancs el govern de Biden perquè la Cambra de Representants controla tot el relatiu a legislació fiscal i pressupost.

També et pot interessar

stats