Segona volta d'unes eleccions renyides a Turquia: Erdogan s'acosta a la reelecció, però l'oposició li xafa els talons

El suport de l'ultradretà Sinan Ogan, tercer en la carrera presidencial, a l'actual cap d'Estat podria ser decisiu per a inclinar la balança

Un col·legi electoral durant la segona volta de les eleccions presidencials a Turquia
Un col·legi electoral durant la segona volta de les eleccions presidencials a Turquia / Dilara Senkaya (Reuters)

Turquia encara aquest diumenge una de les jornades electorals més decisives de la seua història. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, s'enfronta en segona volta a una oposició fortament unida per un gran objectiu: desbancar-lo del poder després de dècades. Els col·legis electorals han obert les portes a les huit del matí (hora local) perquè els vora 61 milions de ciutadans i ciutadanes cridats a votar puguen depositar la papereta. La tria està entre l'actual cap de l'Estat i govern, l'islamista Erdogan, o el candidat rival, el socialdemòcrata opositor Kemal Kiliçdaroglu.

El primer, a pesar de l'esforç de l'aliança liderada per Kiliçdaroglu, es va quedar el passat 14 de maig a escasses cinc dècimes de guanyar les eleccions presidencials en primera volta. Amb un 49,5% dels sufragis aquell dia, Erdogan ix com a favorit clar en la contesa d'aquest diumenge i té les enquestes a favor. El socialdemòcrata, en canvi, es va quedar en el 44,9%, quasi cinc punts per davall, i necessita ara dos milions de vots més per a igualar-lo. Ambdós candidats tornen a enfrontar-se en les urnes després de dues setmanes d'una dura campanya centrades en acusacions de corrupció, acolliment de refugiats i frau electoral.

Per als observadors polítics és difícil estimar per qui s'inclinarà el 5,2% de l'electorat que en la primera volta van marcar el nom del tercer candidat en lliça, l'ultradretà Sinan Ogan. Perquè encara que ell ha declarat obertament el suport a Erdogan, els dos partits que el van nomenar s'han posicionat a favor de Kiliçdaroglu.

Les eleccions es presenten, per tant, molt ajustades. Les més de 192.000 urnes tancaran a les cinc de la vesprada (16:00 hora peninsular), després d'estar obertes durant nou hores perquè l'electorat lliure el vot. El resultat final marcarà l'esdevenir d'una Turquia on el guanyador ja apunta a "una nova era" al país. Per a proclamar-se vencedor, cal superar el cinquanta per cent dels sufragis. Si Erdogan arriba al percentatge, revalidaria la presidència i es consolidaria el govern d'un líder acusat de dirigir el país cap a l'autoritarisme i l'autocràcia des de fa vint anys.

També et pot interessar

stats