Erdogan i Kiliçdaroglu, a una segona volta de les presidencials

Tant el líder islamista i president actual de Turquia com l’opositor socialdemòcrata asseguren que han guanyat les eleccions

Un seguidor del socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu segueix la nit electoral als carrers d'Ankara
Un seguidor del socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu segueix la nit electoral als carrers d'Ankara / Yves Herman / Reuters

Turquia s'encamina a una segona volta de les eleccions presidencials. L'escrutini provisional ha atorgat a l'islamista Recep Tayyip Erdogan (AKP) el 49,5% dels vots, a distància mínima del candidat del bloc opositor, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu, que n'ha obtingut el 45%. El tercer en la contesa, el nacionalista Sinan Ogan, ha sumat el 5% de les paperetes. Si el recompte definitiu continua com està i cap dels candidats supera la barrera del 50%, com sembla cada vegada més clar, Erdogan i Kiliçdaroglu (CHP) aniran a una segona volta al cap de dues setmanes.

El resultat ha donat la volta a la majoria dels sondejos, que predeien una victòria del candidat del socialdemòcrata Kiliçdaroglu. Aparentment, l'actual president de Turquia no acusaria el desgast en el govern, ni les denúncies per la mala gestió en el rescat i l'assistència a les víctimes dels terratrémols que van devastar el sud-est del país el febrer passat, que van deixar 50.000 morts, i on també ha guanyat.

Denúncies de manipulació

En la recta final del recompte, Erdogan s'ha mostrat convençut de la majoria absoluta, mentre el CHP defenia que qui havia guanyat era el seu candidat, entre acusacions de manipulació sobre les dades provisionals publicades per l'agència de premsa Anadolu. Kemal Kiliçdaroglu, que la seua formació estimava que tindria vora el 47,7% dels vots, tres punts més, ha denunciat que l'AKP d'Erdogan estava "impugnant contínuament les actes de la votació i bloqueja el sistema". L'alcalde d'Istanbul, Ekrem Imamoglum, aspirant a la vicepresidència pel CHP, advertia que 7,5 milions de vots "de llocs remots, on som més forts", encara no havien entrat en el sistema i anticipava que Kiliçdaroglu encapçalarria l'escrutini oficial, al matí de dilluns.

El 2019 l'AKP d'Erdogan va impugnar la victòria electoral d'Imamoglum i va obligar a una repetició, que va tornar a guanyar amb un marge molt major.

La coalició en el poder revalida la majoria parlamentària

Pel que fa a les eleccions parlamentàries, que també s'han celebrat aquest diumenge, l'AKP i els seus aliats (l'ultranacionalista MHP i el fonamentalista Yeniden Refah) han aconseguit el 42% dels vots i 324 dels 600 escons. Mantenen així la majoria absoluta al Parlament. Amb tot, l'AKP en solitari, amb el 35% dels suports, ha obtingut el pitjor resultat de la seua història. El bloc opositor ha obtingut 211 escons i el progressista i prokurd HDP, 65.

Malgrat que el suport electoral ha anat minvant, l'AKP d'Erdogan no han perdut cap de les catorze cites electorals, entre municipals, parlamentàries, presidencials i referèndums, celebrades des del 2002, quan la formació va arribar al poder.

També et pot interessar

stats