Turquia acudeix a les urnes en la campanya electoral més renyida dels últims anys

Tayyip Erdogan, governant durant dues dècades, té enfront Kemal Kiliçdaroglu, un funcionari socialdemòcrata que lidera una coalició opositora de sis partits

Imatge del públic assistent a un acte de Tayyip Erdogan / Reuters

Turquia viu la recta final de la campanya electoral més renyida dels últims vint anys. El president Tayyip Erdogan pot veure's superat per l'oposició, que concorre unida i que aposta per una Turquia laica integrada en la Unió Europea. 

Els grans mítings de la campanya electoral a Turquia denoten un gran interés en les eleccions parlamentàries i presidencials de diumenge. El país es juga molt després de dues dècades de Tayyip Erdogan en el poder. Un període en què la religió musulmana ha guanyat pes i en què s'ha retrocedit en drets socials i llibertats públiques, sobretot per a les dones. 

Desgastat per la crisi econòmica i per la gestió del terratrémol de febrer, Erdogan no és el favorit en les enquestes. Té davant Kemal Kiliçdaroglu, un funcionari socialdemòcrata que lidera una coalició opositora de sis partits. Promet reprendre el diàleg amb la Unió Europea i anuncia el retorn a la laïcitat, un dels pilars de la Turquia moderna.

A les onze províncies arrasades pel sisme de febrer, també ha arribat la cursa electoral, però ací votar no és la prioritat. "Tota la meua família està morta, clar que estic indignat amb el govern", declara un dels afectats pel desastre.

Erdogan està disposat a fer el que calga per a remuntar en les enquestes. Ix en els mitjans de comunicació deu voltes més que el líder opositor i en la recta final de la campanya ha fet servir un vídeo fals en què acusa el seu principal contrincant de ser el candidat dels terroristes kurds del PKK. Una maniobra bruta en què molts veuen la mà de Rússia.

També et pot interessar

stats