L'OTAN aprova la nova estratègia davant desafiaments per a la dècada vinent

Sánchez assegura que els aliats envien un missatge "molt fort i molt clar", que és que el president de Rússia, Vladímir Putin, no guanyarà la guerra d'Ucraïna

Presidents i primers ministres de Letònia, Lituània, Luxemburg, Montenegro, Holanda, Macedònia del Nord, Noruega, Polònia, Portugal, Romania, Croàcia, la República Txeca, Dinamarca, Estònia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, el Canadà, Bulgària, Bèlgica, Albània, Regne Units, Turquia, Eslovènia, Eslovàquia i el secretari general de l'OTAN a Madrid
Presidents i primers ministres de països de l'OTAN a la cimera de Madrid / Stefan Rousseau (Reuters)

Els líders de l'OTAN han aprovat aquest dimecres en la cimera de Madrid el nou concepte estratègic de l'Aliança. Aquest document guiarà les polítiques de l'organització transatlàntica davant els desafiaments i amenaces en la dècada vinent.

Abans, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat en l'arrancada de la cimera de l'OTAN, que se celebra aquest dimecres i dijous a Madrid, que els aliats envien un missatge "molt fort i molt clar", que és que el president de Rússia, Vladímir Putin, no guanyarà la guerra d'Ucraïna i que el país envaït "prevaldrà". "Putin, no guanyaràs", ha assenyalat durant la seua intervenció en el Fòrum OTAN.

El president ha insistit que la cimera se celebra en un "punt d'inflexió històric", en un context "molt difícil", però ha celebrat que Madrid "serà recordada" per l'ampliació de l'Aliança Atlàntica, després que Turquia haja alçat el veto a l'adhesió de Suècia i Finlàndia.

"És una notícia excel·lent", ha assenyalat, abans d'estendre la seua enhorabona a totes les parts implicades en la negociació que ha desbloquejat l'entrada a l'Aliança de "dues democràcies europees" que la "reforçaran".

Sánchez ha fet un repàs per algunes de les decisions que eixiran de la cimera de l'OTAN i ha ressaltat el suport dels socis al nou concepte estratègic, que serà el full de ruta de l'Aliança per a la dècada vinent, "un futur tumultuós".

A més, ha fet al·lusió al reforç del flanc est, la necessitat de resposta que plantegen "nous competidors", les amenaces híbrides i la crisi climàtica.

En aquesta línia, ha fet un esment especial a la necessitat de finançament de la missió futura de l'OTAN, un tema que també s'abordarà durant la cita a Madrid. "Els nostres objectius són la pau i la seguretat i una Aliança que les proporcione", ha resumit el president.

També et pot interessar

stats