Zelenski demana a l'ONU investigar l'atac al centre comercial, que Rússia nega

Les tropes prorusses avancen a Lissitxansk i asseguren controlar ja un 30% de la regió oriental de Lugansk, a Ucraïna

Explosió d'un míssil al centre comercial de Krementxuk / Reuters

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha demanat en el Consell de Seguretat que l'ONU envie representants al centre comercial de Krementxuk per a comprovar que va ser atacat per "míssils russos". Unes al·legacions que Rússia nega i considera "propaganda ucraïnesa".

La sessió es va celebrar a petició d'Ucraïna i va incloure una intervenció de Zelenski en vídeo, en la qual va demanar a l'ONU que definisca legalment el concepte d'"estat terrorista" perquè Rússia siga designat com a tal.

El president ucraïnés ha criticat que Rússia continue tenint un escó permanent en el Consell de Seguretat i ha instat a privar a la delegació russa dels seus privilegis en l'Assemblea General i a crear un tribunal internacional perquè investigue "les actuacions dels ocupants russos" en el conflicte.

Per la seua banda, el representant rus, Dmitri Polianski, ha acusat el Consell de Seguretat de convertir-se en "plataforma per a una campanya de relacions públiques" d'Ucraïna.

Polianski ha negat que l'exèrcit rus haguera llançat míssils contra el centre comercial de Krementxuk. "Les forces russes van usar armes de posició per a atacar una instal·lació on hi havia armes i munició dels Estats Units i països europeus. La detonació de la munició de les armes va generar aquest foc que es va estendre al centre comercial", ha dit el diplomàtic rus.

"El centre comercial estava a una certa distància i si haguérem atacat no hauria quedat res", ha agregat Polianski, que ha acusat Kíiv d'emmagatzemar armes "prop de zones residencials, i convertir la població en escuts humans".

Les tropes prorusses avancen a Lissitxansk 

Les tropes separatistes prorusses han consolidat les seues posicions en els suburbis del sud i sud-est de Lissitxansk, última ciutat de la regió oriental de Lugansk controlada per Kíiv, i on les milícies asseguren haver aconseguit el control del 30% del territori.

Hi ha combats entre Vovtxoiarivka i la refineria de petroli Linik a Verkhnokamianka. Les tropes russes i els separatistes han entrat en el territori de la refineria i expulsen als soldats ucraïnesos, segons ha assegurat el representant a Rússia de l'autoproclamada república popular de Lugansk, Rodion Miroshnik.

Miroshnik ha assegurat que alguns soldats ucraïnesos abandonen Lissitxansk i intenten obrir-se pas cap a Siversk, a l'oest i situada en la veïna Donetsk, encara que l'artilleria russa va aniquilar "diverses columnes".

No obstant això, la intel·ligència britànica sosté que les forces ucraïneses continuen consolidant les seues posicions a Lissitxansk després de replegar-se de la veïna Severodonetsk, ja sota control de Rússia.

Fins a 15.000 ciutadans romanen en l'urbs, en la qual vivien abans de la guerra quasi 100.000.

Intensificació d'atacs amb míssils

En general, Kíiv observa una intensificació d'atacs amb míssils per part de Rússia en tots els fronts. Un dels més mortífers es va produir dilluns contra un centre comercial en Krementxuk, en el centre del país i pertanyent a la regió de Poltava.

Aquest dimarts, les forces russes van llançar a més atacs amb míssils contra Dnipró, en centre d'Ucraïna. També van caure diversos míssils sobre Mykolaiv, en el sud, on va quedar destruït un objectiu militar, l'estadi de la ciutat i infraestructures.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha afirmat que la guerra podria acabar immediatament si Kíiv ordenara als "nacionalistes" deposar les armes i complira totes les condicions de Moscou.

També et pot interessar

stats