Sánchez i Stoltenberg destaquen la unitat dels aliats per un món "més perillós"

El líder de l'OTAN avança que la cimera aprovarà un nou concepte estratègic que marcara el "full de ruta" amb canvis "importants" en la política de dissuasió i defensa

Pedro Sánchez i Jens Stoltenberg visiten les instal·lacions d'Ifema, on se celebrarà la cimera de l'OTAN aquest dimarts a Madrid. EFE/Rodrigo Jiménez
Sánchez i Stoltenberg visiten les instal·lacions d'Ifema, on se celebrarà la cimera de l'OTAN a Madrid / Rodrigo Jimenez (Efe)

La cimera de l'OTAN que se celebra a Madrid traslladarà un missatge d'"unitat" dels aliats per a fer front a les amenaces que venen d'un món "més perillós i més impredictible". Ho han avançat aquest dimarts el president del govern, Pedro Sánchez, i el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, en una compareixença conjunta.

Sánchez i el líder de l'OTAN han visitat les instal·lacions d'Ifema que acolliran la cimera durant els dos pròxims dies. Han recorregut els dos pavellons construïts per a l'ocasió, que ocupen un espai de 50.000 metres quadrats, i han comprovat que tot està a punt perquè aquest dimecres arranque el conclave.

Stoltenberg ha subratllat la importància d'aquesta cimera, que ha definit com "fonamental" perquè aprovarà un nou concepte estratègic que marcara el "full de ruta de l'Aliança en un món més perillós i més impredictible".

Segons ha detallat, l'Aliança posarà en marxa canvis "importants" en la seua política de dissuasió i defensa amb forces "més preparades, actives i equips sobre el terreny".

A més, acordarà un "exhaustiu" paquet de mesures perquè Ucraïna "puga mantindre el seu dret d'autodefensa".

El líder de l'OTAN ha volgut a més agrair personalment a Sánchez el seu compromís euroatlàntic i ha recordat el compromís d'Espanya amb l'Aliança, que es materialitza en les missions internacionals en les quals participen les Forces Armades.

Segons ha recordat, Espanya forma part d'un desplegament de dissuasió a Letònia, participa en les missions de policia aèria del bàltic i compta amb vaixells de l'Armada enquadrats en les patrulles marítimes permanents al Mediterrani i la Mar Negra.

Sánchez fa referència al flanc sud

Al que no ha fet referència Stoltenberg és al denominat flanc sud, que sí que ha sigut citat per Sánchez com una de les novetats del concepte estratègic, al costat d'una visió de "360 graus" per a atendre també les amenaces procedents d'Àfrica.

El president de l'executiu ha dit que el propòsit "rotund" d'aquesta cimera és enviar un missatge d'unitat per part dels aliats. "Democràcies s'uneixen per a defensar la democràcia, els valors de llibertat, pluralitat política, respecte als drets humans i defensa d'un ordre internacional basat en regles", ha asseverat.

A més, el president espanyol ha recordat que la cimera també serà testimoni de les negociacions per a l'adhesió de Finlàndia i Suècia a l'Aliança, un objectiu que s'ha mostrat convençut que s'acabarà aconseguint.

També et pot interessar

stats