Rússia presideix durant abril el Consell de Seguretat de l'ONU i Josep Borrell parla d'"innocentada"

El càrrec és rotatori i des d'Ucraïna ho consideren un "insult a la comunitat internacional"

Durant el mes d'abril, Rússia presidirà el Consell de Seguretat de les Nacions Unides / À Punt NTC

Durant tot el mes d'abril, Rússia tindrà la presidència rotatòria del Consell de Seguretat de l'ONU, un organisme poderós, però alhora ineficaç de les Nacions Unides, ja que els cinc membres permanents, entre els quals està la Federació Russa, tenen dret de veto.

El càrrec és rotatori i els estatuts no preveuen mecanismes d'exclusió, però des d'Ucraïna demanen explicacions. El ministre ucraïnés d'Exteriors, Dmitró Kuleba, ha instat aquest dissabte els membres del Consell de Seguretat de l'ONU a no permetre que Rússia abuse de la presidència, de la qual ha dit és "un insulta a la comunitat internacional". Kuleba ha demanat als actuals membres del Consell de Seguretat de l'ONU "frustrar qualsevol intent rus d'abusar de la seua presidència", segons ha escrit en Twitter.

Per la seua part, Rússia ha obviat Ucraïna en el temari que ha presentat en el Consell de Seguretat, centrat en tres punts: el multilateralisme i la Carta de Nacions Unides, la violació dels acords que regulen l'exportació d'armes convencionals i l'Orient Mitjà i, en particular, el conflicte palestinoisraelià.

D'aquesta manera, Rússia no proposa cap reunió en la qual s'aborde la guerra a Ucraïna, encara que les qüestions sobre armes i multilateralisme segurament acaben al·ludint al conflicte.

D'altra banda, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha comparat la presidència de torn de Rússia del Consell de Seguretat de l'ONU amb una broma del Dia dels Innocents, l'1 d'abril en moltes parts del món.

El cap de la diplomàcia comunitària ha afirmat que, "malgrat ser membre permanent del Consell de Seguretat, Rússia viola contínuament l'essència mateixa del marc jurídic de l'ONU", i ha conclòs que "la UE s'oposarà a qualsevol abús de la presidència russa".

També et pot interessar

stats