Israel bombardeja Gaza en resposta al llançament de sis coets des de la franja

L'atac es produeix l'endemà d'una batuda violenta a la Cisjordània ocupada que va deixar onze palestins morts, entre els quals hi havia civils i sis milicians

Una columna de fum s'eleva a Gaza després de l'atac aeri d'Israel
Una columna de fum s'eleva a Gaza després de l'atac aeri d'Israel / Mohammed Salem (Reuters)

Creix la tensió a la Franja de Gaza. L'Exèrcit israelià ha bombardejat en la matinada d'aquest dijous diversos punts militars atribuïts al Moviment de Resistència Islàmica Hamàs com a represàlia pel llançament previ de sis coets que provenien de l'enclavament costaner. L'atac ocorre just l'endemà d'una nova batuda a la Cisjordània ocupada que s'ha saldat amb la mort d'onze palestins, entre els quals hi havia sis milicians.

“Fa uns instants, avions de combat han atacat un centre de fabricació d'armes pertanyent a l'organització terrorista Hamas, situat al centre de la Franja de Gaza”, així com “un complex militar al nord de la Franja” propietat del mateix grup, ha indicat un portaveu de les forces d'Israel en un comunicat. El complex bombardejat, que també s'utilitzava com a magatzem naval d'armes, s'ubica al costat d'una mesquita, un centre mèdic, una escola, un hotel i una comissaria de policia, ha afegit la mateixa font. Aquesta ha remarcat el fet que Hamas, moviment islamista que governa de facto a Gaza des del 2007, “situa deliberadament els actius (bèl·lics) en el cor de zones civils”.

Les autoritats d'Israel han assegurat que aquests últims atacs aeris “han danyat significativament les capacitats” de Hamas i han emmarcat l'operatiu en una resposta als sis coets que s'havien disparat hores abans des de Gaza. En concret, han fet sonar les alarmes antiaèries de les localitats israelianes d'Ascaló, Sederot i la zona que envolta la Franja. “Cinc dels coets els ha interceptat el sistema de defensa aèria i un ha caigut en una zona despoblada”, ha explicat el portaveu de l'exèrcit. A Gaza, els habitants han sentit poc abans de l'alba les xiulades d'una andanada de projectils. Aparentment, s'han llançat en represàlia per la mort d'onze palestins per foc israelià la vespra. Fins al moment, però, cap milícia palestina ha reivindicat aquesta acció i no s'han reportat víctimes en cap dels dos bàndols.

Aquest dimecres, una operació militar efectuada per Israel a la ciutat de Nablús, un dels nuclis de resistència armada palestina al nord de Cisjordània, ha deixat onze palestins morts per tirs —inclòs un menor— i vora un centenar de persones ferides. Es tracta d'una de les jornades més violentes que es recorden a la regió en els últims anys. Segons les forces israelianes, l'actuació tenia “l'objectiu de detindre sospitosos involucrats en atacs” contra israelians, els qui a més ja planejaven nous atemptats. Les tropes del règim governat per Benjamin Netanyahu han matat els tres palestins que buscaven: Hossam Aslim, Muhamad Fatah i Walid Dahil. Entre el total de víctimes mortals per la batuda, que va derivar en forts disturbis i tirotejos al centre de Nablús, hi ha sis milicians vinculats a grups armats locals i també civils.

Mohammad Shtayyeh, primer ministre de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), ha descrit la batuda com a “terrorisme organitzat” i ha denunciat que Israel busca traslladar la crisi política interna que pateix al conflicte amb el poble palestí. Aquest tipus d'incursions de l'Exèrcit israelià s'han fet quasi quotidianes des de finals de març de l'any passat, quan el país va llançar l'operació anomenada Trencar l'Ona com a resposta a una sèrie d'atacs mortals per part de palestins o araboisraelians.

El conflicte entre Israel i Palestina viu un nou pic de violència, que només en el que va de l'any ha deixat onze morts israelians i ha costat la vida a seixanta palestins. Aquesta última és la xifra “més elevada” en territori ocupat des de l'any 2000, segons el Ministeri de Sanitat de l'ANP.

També et pot interessar

stats