Rússia posa un reactor de Zaporíjia en parada calenta per a fer una inspecció programada d’un altre

L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica confirma que estava informat de la maniobra

Central nuclear de Zapooríjia, on Rússia ha anunciat una maniobra per a fer tasques de manteniment d'un dels reactors
Central nuclear de Zapooríjia, on Rússia ha anunciat una maniobra per a fer tasques de manteniment d'un dels reactors / Alexander Ermochenko (Reuters)

L'operador rus de la central nuclear ucraïnesa de Zaporiyia, la major central nuclear europea, ha posat en estat de parada en calent el reactor número 4 d’aquesta instal·lació per a fer una inspecció tècnica, ja programada, d’una altra unitat i mantindre el subministrament de vapor per a la planta. Així ho ha confirmat Rússia, que ocupa aquestes instal·lacions des del 4 de març de l’any passat, a través del canal de Telegram.

Fonts russes van concretar que aquesta iniciativa permetrà “dur a terme una inspecció tècnica programada de l'equip del reactor número 5”. “Per a proporcionar vapor per a les pròpies necessitats de l'estació, el reactor número 4 es va transferir a l'estat de parada en calent”, han puntualitzat.

El director general de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, Rafael Grossi, ha explicat en un comunicat que l'organització amb seu a Viena ha sigut informada dels plans russos. “La planta ha iniciat la transició prevista de la unitat 4 del reactor de parada en fred a calent i s'ha informat els experts de l'OIEA que s’han realitzat les proves pertinents i que la unitat s'està calfant”, va assenyalar.

Quan es faça, va afegir, la unitat del reactor 5, que estava fins ara en parada en calenta, es col·locarà en parada en fred per a realitzar activitats de manteniment preventiu, que només són possibles en eixe estat.

L'OIEA ha explicat prèviament que la planta utilitza el vapor generat per un reactor en parada en calent per fins de seguretat nuclear, inclòs el processament de restes radioactives líquides recol·lectats en tancs d'emmagatzematge.

També et pot interessar

stats