L’ONU adverteix d'un elevat perill d'un accident nuclear a Zaporíjia

Un bombardeig va tallar anit la connexió elèctrica exterior amb la central ocupada per Rússia

Imatge d'arxiu de la central nuclear de Zaporíjia
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Zaporíjia / Alexander Ermochenko (Rússia)

El director general de l'Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), l'agència nuclear de l'ONU, Rafael Grossi, ha advertit sobre un possible accident a la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per Rússia, després que un bombardeig tallà anit la connexió elèctrica exterior amb la central.

"Per l'augment i la continuïtat dels bombardejos, hi ha poques probabilitats de restablir un subministrament fiable d'energia fora de les instal·lacions de la central atòmica", ha assegurat el responsable de l’OIEA, que ha qualificat la situació de "completament inacceptable".

"Aquest dramàtic cas demostra la necessitat absoluta d'establir ja una zona de protecció de la seguretat nuclear. És l'única manera de garantir que no ens enfrontem a un accident nuclear", ha conclòs Grossi en el seu comunicat escrit.

L'OIEA té des de l'inici de la setmana dos dels seus experts situats a la planta ucraïnesa, que informen l'organisme sobre què succeeix allí. "La infraestructura elèctrica que alimenta a Enerhodar, on viuen els operadors de la central nuclear i les seues famílies, ha sigut destruïda pel bombardeig de la central tèrmica de la ciutat. Això ha generat una apagada total a la zona: no hi ha aigua corrent, ni electricitat, ni clavegueram", ha explicat l’expert. 

Com a resultat, entén que l'operador (ucraïnés) està considerant tancar l'únic reactor que queda en funcionament. Segons l'OIEA, la central dependria en aquest cas per complet dels generadors dièsel d'emergència per a garantir les funcions vitals de seguretat i protecció nuclear.

Les males condicions allí fan que augmente el risc que es veja afectada la disponibilitat del personal essencial per a continuar operant a la central de manera segura.

"És una situació insostenible i cada vegada més precària. Demane de manera urgent que cessen immediatament tots els bombardejos en tota la zona", ha exigit el director general.

L'exèrcit rus ocupa des del 4 de març la planta de Zaporíjia, la més gran d'Europa, amb sis reactors i uns 10.000 empleats, que hi operen. Des de fa uns mesos Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament dels atacs als voltants de la central.

També et pot interessar

stats