Els ministres d'Exteriors del G7 demanen a Rússia que es retire de la central nuclear de Zaporíjia

Asseguren que el "domini rus sobre la central nuclear" més gran d'Europa "posa en risc la regió"

Un militar rus davant de la central nuclear de Zaporíjia
Un militar rus davant de la central nuclear de Zaporíjia / Reuters

Els ministres d'Exteriors del club de nacions industrialitzades del G7 han exigit a Rússia que retire les seues forces de la central nuclear de Zaporíjia i d'altres plantes a Ucraïna i les retorne al control de les autoritats a Kíiv per a garantir un funcionament segur.

El G7 —integrat pels Estats Units, el Regne Unit, el Canadà, el Japó, França, Itàlia i Alemanya, que en aquests moments exerceix d'amfitriona— ha realitzat aquesta crida quan s'empitjoren les tensions al voltant de la central nuclear més gran d'Europa.

"És la permanència del domini rus sobre la central nuclear la que posa en risc la regió," van afirmar els ministres en un comunicat en el qual es van declarar "profundament preocupats" per la "seriosa amenaça" que emana de l'ocupació russa de les instal·lacions.

Aquesta "eleva significativament el risc d'un accident o d'un incident nuclear i posa en perill la població d'Ucraïna i dels estats veïns i la comunitat internacional", han asseverat.

Els ministres han agregat que el control rus impedeix a més que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) implemente mesures per a la supervisió de les activitats nuclears civils a Ucraïna.

En aquest sentit, els titulars d'Exteriors han manifestat el seu suport als esforços del director general de l'agència de l'ONU, Rafael Grossi, per a reforçar la seguretat nuclear al país en el marc del conflicte.

"Subratllem la importància de fer possible l'enviament d'experts de l'OIEA a Zaporíjia per a aclarir les preocupacions sobre la seguretat i les garanties nuclears, així com les mesures a prendre sobre aquest tema", han destacat.

En una missió així caldria respectar en tot el seu abast la sobirania d'Ucraïna sobre el seu territori i les seues infraestructures, han assenyalat, eixint al pas de les crítiques del govern ucraïnés, que va bloquejar al juny una visita de l'OIEA, que, suposadament, "legitimaria" l'ocupació russa.

Després de diversos atacs contra la central de Zaporíjia a la fi de la setmana passada, Kíiv i Moscou —que controla la central pràcticament des de l'inici de la invasió d'Ucraïna— es van acusar mútuament de posar en risc la seguretat de la instal·lació.

També et pot interessar