Rússia es llança amb tots els mitjans a conquistar Bakhmut contra unes forces ucraïneses enrocades

Zelenski: "Si els russos prenen Bakhmut, tindran via oberta a altres ciutats clau a l'est del país"

Militars ucraïnesos disparen un obús autopropulsat cap a les tropes russes fora de Bakhmut, a la regió de Donetsk, Ucraïna
Militars ucraïnesos disparen un obús autopropulsat cap a les tropes russes fora de Bakhmut, a la regió ucraïnesa de Donetsk / Anna Kudriavtseva (Reuters)

Rússia ha anunciat que centrarà els seus esforços a fer caure Bakhmut, ciutat del Donbass on les tropes ucraïneses resisteixen els atacs enemics des de fa més de huit mesos i on els combats, ja de caràcter urbà, han empitjorat les últimes setmanes.

Bakhmut és un "nucli de defensa important de les tropes ucraïneses al Donbass", ha destacat el ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú. "La captura permetrà continuar les accions ofensives cap a la profunditat de la defensa de les Forces Armades d'Ucraïna", ha subratllat.

Xoigú ha afegit que, encara que l'exèrcit ucraïnés reba armament occidental en quantitats ingents, això "no es tradueix en èxits" en el camp de batalla. "Per contra, s'observa un augment significatiu de les baixes ucraïneses. Només al febrer es van incrementar en més d'un 40% en comparació amb el mes de gener i van superar els 11.000 militars", ha dit el ministre, que no ha oferit xifres de baixes pròpies.

Ucraïna: defensar per a desgastar

Si fa unes setmanes el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, declarava que el seu exèrcit no defensaria Bakhmut a qualsevol preu i ho faria només fins que fora raonable, el mandatari juntament amb els seus caps militars han decidit no replegar les tropes arran de l'avanç rus i continuar la seua tàctica de desgast de les forces enemigues.

"Si les tropes russes aconsegueixen prendre Bakhmut, tindran el camí obert per a capturar altres ciutats clau a l'est del país", ha advertit Zelenski en una entrevista amb la cadena CNN.

"Entenem que després de Bakhmut els russos podrien anar més enllà, podrien anar a Kramatorsk, a Sloviansk, seria un camí obert per a arribar a altres ciutats d'Ucraïna, a la regió de Donetsk”, ha explicat.

Els mercenaris del Grup Wagner, en el punt de mira

L'estatunidenc Institut d'Estudi de la Guerra ha apuntat en el seu últim informe que la batalla de Bahkmut ha adquirit "importància estratègica" per la composició de les forces russes que ataquen la ciutat, el gruix de les quals el formen els mercenaris del Grup Wagner, fundat per l'empresari Ievgueni Prigojin.

"Causar un mal important a la influència i la reputació de Prigojin, un de nacionalistes russos més radicals, seria un gran èxit des del punt de vista de la perspectiva del restabliment del seny a Rússia", ha assenyalat. Segons l'anàlisi de l'ISW, això "serveix als interessos dels Estats Units i també als d'Ucraïna, que eleva l'aposta en la batalla per Bakhmut".

El cap dels Wagner ha indicat que, segons diversos càlculs, a Bakhmut hi ha "entre en 12.000 i 20.000 combatents" de les Forces Armades d'Ucraïna".

A Bakhmut dia i nit es lliuren combats acarnissats, però els ucraïnesos no fugen. Moren massivament i es rendeixen només en casos extrems. Deixen de considerar-los covards. Són igual que nosaltres, a les seues venes corre la mateixa sang Ievgueni Prigojin - Cap dels mercenaris del Grup Wagner

La ministra ucraïnesa per a la Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats, Irina Vereixuk, ha afirmat que a Bakhmut queden menys de 4.000 civils, d'ells 38 xiquets. "La gent no se'n a causa dels combats i el buit informatiu. Hi ha dificultats de comunicació i la gent està en situació d'estrés pels intensos bombardejos", ha explicat.

Scholz: "Soc un dels pocs que parla amb Putin"

D'altra banda, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha afirmat que és un dels pocs líders occidentals que estan en comunicació amb el president rus, Vladímir Putin, i ha reiterat que una "pau imposada" no pot suposar la fi de la guerra a Ucraïna.

"Parle amb el president rus, soc un dels pocs. No sols el vaig visitar a Moscou i em vaig asseure a la seua llarga taula, també he tingut moltes converses telefòniques llargues amb ell i continuaré fent-ho, encara que no som de la mateixa opinió", ha dit.

La base per a les negociacions ha de ser que el president rus entenga que el seu objectiu imperialista no funciona i que ha de retirar les seues tropes. Ha d'haver-hi alguna cosa a negociar, no pot tractar-se simplement de signar una capitulació Canceller alemany - Olaf Scholz

El canceller ha reiterat que les negociacions són necessàries, però que han de conduir a alguna cosa que no siga una "pau imposada", ja que, segons va dir, "es negocia malament amb una pistola al cap".

"La base per a les negociacions ha de ser que el president rus entenga que el seu objectiu imperialista no funciona i que ha de retirar les seues tropes. Ha d'haver-hi alguna cosa a negociar, no pot tractar-se simplement de signar una capitulació", ha argumentat Scholz.

També et pot interessar

stats