Rússia declara la "victòria total" a Mariúpol amb la presa d’Azovstal

Entre els últims soldats a abandonar la ciutat estan els comandants del batalló Azov, estretament vinculats amb moviments neonazis

Rendició dels últims soldats ucraïnesos a la ciutat de Mariúpol / À Punt NTC

Amb la rendició dels últims soldats ucraïnesos a la planta d'Azovstal, Rússia ja controla la totalitat de Mariúpol, una ciutat clau en l'accés al mar d'Azov i la principal conquesta en 87 dies d'invasió

Els últims militars en abandonar l'urbs han sigut els 531 que resistien des del 21 d'abril en la planta siderúgica d'Azovstal i que finalment s'han rendit. En el grup estan els comandants del batalló Azov, que la ciutadania considera herois, però estan estretament vinculats amb moviments neonazis. 

En les imatges que ha difós el Ministeri de Defensa rus es veu com els obliguen a despullar-se per a mostrar els tatuatges i els escorcollen totes les pertinences. Com havia passat en dies anteriors, se suposa que els han transportat en autobusos al Donbass, però hi ha molta preocupació pel que puga passar ara. Les famílies demanen un intercanvi de presoners que, de moment, Moscou rebutja.   

La ciutat portuària permet connectar el Donbass amb Crimea i garanteix el control del mar d'Azov. Amb aquests objectius complits Rússia intensifica l'ofensiva a l'est, on assegura tindre sota control gran part de la província de Lugansk. 

En una entrevista a la televisió ucraïnesa, el president Zelenski ha dit que serà complicat guanyar la guerra i que, necessàriament, haurà d'haver-hi una eixida negociada. Així, ha demanat als països aliats un fons de compensació perquè Rússia pague els danys que ha causat a tot Ucraïna i, especialment, a Mariúpol, la ciutat símbol de la guerra ara en mans de l'enemic.

També et pot interessar

stats