Els Estats Units afirmen que la guerra a Ucraïna podria tornar-se més impredictible i sagnant

Ucraïna tracta de desgastar les tropes russes, que segueixen amb un lent avanç a l'est

Tanc rus destrossat a la regió de Khàrkiv
Tanc rus destrossat a la regió de Khàrkiv / Reuters

La guerra a Ucraïna podria entrar en una fase més "impredictible, volàtil i sagnant" en els pròxims mesos i estendre's més enllà del que sembla ara la intenció per part dels russos de controlar només el Donbass, a l'est ucraïnés, segons la directora d'Intel·ligència Nacional dels EUA, Avril Haines.

Segons ha agregat davant del Senat dels EUA, el president rus Putin podria buscar "mitjans més dràstics" en el front intern i a l'estranger per a aconseguir els seus objectius, inclosa la imposició de la llei marcial, el canvi de la producció industrial per a sostindre l'esforç de la guerra i "accions militars de major envergadura".

El Kremlin ha amenaçat amb l'ús d'armes nuclears, en una retòrica que, segons Haines, té com a finalitat dissuadir els Estats Units i altres aliats perquè no proporcionen a Ucraïna més equips de combat.

La cap de la intel·ligència estatunidenca ha subratllat que Moscou busca crear un pont terrestre des de l'ocupada península de Crimea a Transnístria, en la veïna Moldàvia, però no pot fer-ho sense una major mobilització militar.

"Avaluem que el president Putin s'està preparant per a un conflicte prolongat a Ucraïna durant el qual encara té la intenció d'assolir propòsits majors", segons el testimoni de la directora d'Intel·ligència Nacional.

Ucraïna tracta de desgastar les tropes russes

Mentrestant, la campanya militar russa a Ucraïna arriba a 80 dies, amb l'exèrcit ucraïnés intentant desgastar al rus en el camp de batalla, mentre que les tropes russes continuen avançant molt lentament a la regió del Donbass.

Segons l'informe diari de l'Estat General de les Forces Armades d'Ucraïna, els russos centren els principals esforços del grup d'aviació a donar suport a l'activitat de les unitats en la zona operativa de l'est: concretament en les direccions de Slobojanski, Donetsk i en l'àrea de l'acereria d'Azovstal, a la ciutat de Mariúpol, on encara resisteixen prop d'un miler de soldats.

El comunicat de guerra assenyala que "es dispara artilleria al llarg de quasi tota la línia de contacte" entre russos i ucraïnesos i creuen que existeix una "alta probabilitat" que es produïsquen nous "atacs amb míssils contra la infraestructura civil i militar en tot Ucraïna".

Rússia, al seu torn, ha informat que les milícies de Lugansk, secundades per les tropes de Moscou, han aconseguit aconseguir la frontera administrativa de la república popular de Lugansk, després d'aconseguir el control de Popasna, on hi havia combats des de fa dos mesos. L'anunci va ser qualificat de "fantasia" pel governador regional de Lugansk, Serhiy Gaida.

També et pot interessar

stats