Més d'un milió d'ucraïnesos han sigut traslladats forçosament a Rússia, segons Ucraïna

Biden signa la llei per a accelerar enviament d'ajuda militar a Ucraïna amb préstec d'armes per a contrarestar la invasió russa

Metges militars preparen a un soldat ucraïnés ferit per a dur-lo a un hospital a Popasna, regió de Lugansk, est d'Ucraïna
Metges militars preparen un soldat ucraïnés ferit per a dur-lo a un hospital a la regió de Lugansk / Roman Plipey (Efe)

Més d'un milió de ciutadans ucraïnesos, inclosos més de 200.000 xiquets, han sigut portats il·legalment fins ara a territori de Rússia, segons ha assenyalat la comissionada de drets humans de la Rada (Parlament) d'Ucraïna, Liudmila Denisova, en una sessió informativa celebrada a Kíiv.

Segons les seues dades, els ciutadans d'Ucraïna traslladats als anomenats camps de filtració creats per Rússia als territoris temporalment ocupats estan subjectes a deportació forçosa.

Els camps de filtració, un terme que procedeix de la II Guerra Mundial són, segons el govern de Kíiv, llocs als quals els russos traslladen els ucraïnesos als territoris que van ocupant per a després interrogar-los i, en alguns casos, enviar-los a diferents punts de Rússia. En aquests centres, sempre segons les autoritats ucraïneses, es torturen els detinguts i se'ls manté en condicions infrahumanes.

També ha mostrat Denisova els tres models de "certificats" que són necessaris per a moure's als territoris ocupats per les tropes russes. Primer se'ls prenen les empremtes digitals —aquesta dada confirma que una persona ha passat el filtre—, despres se'ls concedeix un passe per a moure's per l'assentament on es troba el campament de filtració i després un tercer per a eixir fora.

Biden signa la llei per a accelerar l'enviament d'armes a Ucraïna

Per la seua banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha signat un projecte de llei per a accelerar l'enviament d'ajuda militar a Ucraïna.

Biden ha afirmat que aquesta iniciativa suposa una "eina important" per a ajudar els ucraïnesos en la lluita contra "la guerra brutal" llançada pel president de Rússia, Vladímir Putin. A més, ha dit que està preocupat perquè considera que Putin "no troba una eixida" que pose fi a la guerra després de no haver aconseguit ocupar el país.

33.000 milions de dòlars addicionals per a Ucraïna

La signatura del projecte de llei es produeix quan el govern de Biden quasi ha esgotat l'assistència militar a Ucraïna per valor de 13.600 milions de dòlars aprovada pel Congrés el març passat. En vista de la fi imminent dels fons, Biden ha sol·licitat als legisladors que donen llum verda a 33.000 milions de dòlars addicionals per a Ucraïna.

Un mort i cinc ferits en nou llançament de míssils contra Odessa

Mentrestant la guerra continua i almenys una persona ha mort i cinc han resultat ferides en els atacs amb set míssils llançats per l'exèrcit rus aquesta nit contra la ciutat costanera d'Odessa, al sud-oest d'Ucraïna, a la vora del mar Negre. De vesprada ja havien disparat tres míssils contra cinc edificis turístics.

Els russos han centrat els seus bombardejos dels últims dies al sud-est d'Ucraïna, per a establir un corredor que unisca la regió oriental i prorussa del Donbass amb la península de Crimea, que ocupen des del 2014.

No obstant això, també s'estan produint algunes operacions a la ciutat d'Odessa, pròxima a Crimea, que fins ara no havia sigut greument atacada, i que es troba prop de la frontera amb Moldàvia.

Rússia avança lentament, però gradualment pel Donbass, segons el Pentàgon

Les forces russes avancen lentament, però gradualment per la regió del Donbass, on la situació és "dinàmica". El portaveu del Departament de Defensa dels Estats Units, John Kirby, ha precisat que, malgrat que s'ha alentit l'avanç rus, no el qualificaria d'"estancament". Ha explicat que els russos continuen progressant "gradualment" des del nord del Donbass cap al sud, "en concret al llarg de la línia que ix de la localitat d'Izium". 

Kirby afirma que actualment Rússia té més de 90 grups tàctics de batalló desplegats en territori ucraïnés, però que no està clar quina és la seua efectivitat des del punt de vista operatiu, ja que la seua força ha quedat minvada en les primeres fases de l'ofensiva.

També et pot interessar

stats