Zelenski: "Rússia perdrà, perquè el mal sempre perd"

Les forces militars russes continuen avançant a l'est d'Ucraïna per a intentar aconseguir el control total sobre les regions de Donetsk i Lugansk

Desfilada militar en el 77 aniversari de la victòria sobre l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial, en la Plaça Roja en el centre de Moscou, Rússia / Desfilada militar en el 77 aniversari de la victòria sobre l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial, en la Plaça Roja en el centre de Moscou, Rússia
Desfilada militar en el 77é aniversari de la victòria sobre l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial, a la Plaça Roja de Moscou, Rússia / Maxim Shemetov (Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha pronosticat que els russos perdran l'actual conflicte al seu país "perquè el mal sempre perd". En un discurs pronunciat coincidint amb l'aniversari a Rússia aquest dilluns del Dia de la Victòria sobre l'Alemanya nazi, Zelenski ha subratllat que Moscou ha oblidat el que va ser important per als vencedors de la II Guerra Mundial, "però Ucraïna i tot el món ho recordaran".

Les paraules "mai més", que es repeteixen en tot el món lliure cada any en els dies de record de les víctimes d'aquesta guerra, "han de recobrar el seu pes", ha afegit.

Zelenski ha agraït la voluntat de tots aquells que li han transmés el seu suport en l'actual contesa amb Rússia. Així, ha assegurat que ja han aconseguit un "resultat històric, perquè és clar per a tot el món lliure que Ucraïna és la part del bé en aquesta guerra i que Rússia perdrà, perquè el mal sempre perd".

El president ucraïnés ha fet aquestes declaracions després de fer balanç dels contactes que va mantindre amb diversos líders occidentals, com el primer ministre de Croàcia, el president del Bundestag alemany o el cantant Bono, de la banda U2, entre altres. "Va ser un dia en què Ucraïna va demostrar que ja som una part de ple dret del món lliure i una Europa unida", la qual cosa contrasta "amb la soledat de Moscou en el mal i l'odi".

A aquest aniversari també s'ha referit el president rus, Vladímir Putin, en el missatge de felicitació que va enviar aquest diumenge als líders i ciutadans de diversos països exsoviètics, en particular, als líders de les repúbliques prorusses de Donetsk i Lugansk.

Putin va destacar que els seus militars, "igual que els seus avis, lluiten braç a braç per a alliberar la seua terra de la immundícia nazi" i va expressar la seua seguretat que, igual que el 1945, "la victòria estarà del nostre costat".

Rússia prossegueix la seua ofensiva per a controlar les regions de Donetsk i Lugansk

Mentrestant, les forces militars russes continuen avançant a l'est d'Ucraïna per a establir el control total sobre les regions de Donetsk i Lugansk, i mantindre el corredor terrestre entre aquests territoris i la Crimea ocupada. Aquesta és la conclusió més destacada de l'últim part de l'Alt Comandament Militar d'Ucraïna, divulgat aquest dilluns.

En la direcció de Donetsk, els russos, secundats per avions i artilleria, tracten de prendre el control dels assentaments de Rubijne i Popasna, i s'han preparat per a continuar les operacions ofensives en els assentaments de Siversk, Sloviansk, Lissitxansk i Avdïivka. El comunicat indica a més que en aquestes zones les tropes russes han augmentat la potència de foc i estan tractant de destruir les defenses d'Ucraïna.

A Donetsk i també a la regió de Lugansk, les forces ucraïneses van rebutjar amb èxit sis atacs enemics, en què van destruir vint tancs, un sistema d'artilleria, 28 vehicles blindats de combat, un vehicle blindat especial i cinc camions militars.

El comandament ucraïnés ha informat així mateix que en direcció de Slovianks, els russos s'han centrat a reagrupar unitats i treballar per a evitar l'avanç de les forces ucraïneses cap a la frontera estatal.

Ucraïna ha informat també de la situació a Transnístria, territori separatista i prorús a la veïna Moldàvia, on les formacions armades locals i les unitats de la força russa continuen en fase de preparació per al combat.

La UE condemna el "menyspreu" rus a vida de civils en atacar una escola

La Unió Europea ha mostrat la seua consternació pel "flagrant menyspreu" de Rússia per la vida dels civils mostrat en atacar una escola a Ucraïna usada com a refugi a la regió de Lugansk, a l'est del país.

Els Vint-i-set estan "consternats per l'atac aeri rus contra un edifici escolar a Bilohórivka en el qual han mort molts xiquets", ha afirmat l'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell.

Bilohórivka està situada en una de les zones on s'estan donant durs combats entre tropes ucraïneses i russes a la regió separatista de Lugansk.

També et pot interessar

stats