Temor a Ucraïna per les conseqüències de la celebració russa del Dia de la Victòria

Occident especula amb una acció simbòlica al país, com la presa de l'acereria d'Azovstal, una desfilada a Mariúpol o, fins i tot, una declaració formal de guerra

Un tanc circula per un carrer de Moscou en un dels assajos de la desfilada pel dia de la victòria, amb una gran Z de fons, símbol dels partidaris de la invassió a Ucraïna
Assaig a Moscou de la desfilada pel Dia de la Victòria, amb una gran Z de fons, símbol dels partidaris de la invasió a Ucraïna, amb els colors de la principal condecoració russa / Evgenia Novozhenina (Reuters)

Rússia commemora aquest dilluns el Dia de la Victòria, l'aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, entre una gran expectació a Occident per les conseqüències de la celebració per a Ucraïna. Entre les especulacions hi ha la possibilitat d'una declaració formal de guerra que encete una nova escalada militar —que el Kremlin nega categòricament– o una desfilada militar a Mariúpol. Aquesta ciutat del sud-est ucraïnés Rússia l'ha pres després de setmanes de setge amb l'excepció de l'acereria d'Azovstal, l'últim reducte de la minvant resistència militar que perviu a l'urbs.

Han passat setanta-set anys des de la rendició de l'Alemanya feixista i la fi d'un conflicte que va acabar amb vint-i-set milions de vides a l'antiga Unió Soviètica, de la qual formava part l'ara enemiga Ucraïna. La nova guerra ha agegantat la distància entre els estats que, en vigílies de l'efemèride, han recuperat l'apel·latiu "nazi" com una arma llancívola.

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha denunciat que el govern del Kremlin està fent una "sagnant reconstrucció del nazisme" per a justificar la invasió, copiant "les idees, accions, paraules i símbols" del règim nazi per a repetir al seu país els delictes de Hitler en un intent de superar-lo per a "establir un nou rècord de xenofòbia, odi, racisme i víctimes".

El seu homòleg rus, Vladímir Putin, li ha respost en un missatge dirigit a les antigues repúbliques soviètiques, en què ha condemnat "la inadmissibilitat de la revenja dels hereus ideològics dels qui van ser vençuts a la Gran Guerra Pàtria". En un altre missatge, específic als líders de les repúbliques prorusses de Donetsk i Lugansk, ha destacat que, com els seus avis, "lluiten muscle contra muscle per a alliberar la seua terra de la immundícia nazi". Aquest discurs que connecta amb la presumpta voluntat de "desnazificar" Ucraïna, un dels puntals de la retòrica que empra el Kremlin per a justificar l'agressió militar, projecta sobre el conjunt del país les simpaties neonazis del controvertit batalló militar d'Azov.

Kíiv tem una desfilada a Mariúpol després de la presa de l'acereria d'Azovstal

"La victòria estarà del nostre costat, com el 1945", ha anunciat Putin la vespra de l'habitual desfilada de l'exèrcit per la plaça Roja de Moscou, alimentant les càbales sobre una acció simbòlica a Ucraïna. Entre les conjectures més repetides destaca la presa definitiva de l'acereria d'Azovstal, una possibilitat que guanya força després de l'anunci d'un corredor humanitari per als civils que hi continuen, la qual cosa deixaria via lliure a les tropes russes per a atacar sense miraments els milicians que hi resisteixen.

El govern de Kíiv és el principal impulsor d'aquesta hipòtesi: tem que Rússia arrase l'enclavament i organitze una desfilada a Mariúpol que coincidisca amb la victòria contra l'Alemanya nazi.

Però les tropes ucraïneses intenten aigualir la festa als russos prenent l'illa de les Serps, al sud d'Odessa, on l'exèrcit de Moscou manté una reduïda guarnició des del 24 de febrer. En les últimes hores Rússia ha acusat l'exèrcit ucraïnés d'haver intentat desembarcar-hi tropes. Moscou assegura haver derrocat quatre avions, quatre helicòpters, tres drons i haver afonat una llanxa de desembarcament, mentre Kíiv ha anunciat haver destruït un helicòpter i dues llanxes.

També et pot interessar

stats