Rússia condiciona les negociacions de pau a la fi de l'ajuda militar a Ucraïna

Putin assegura que "esclafaran com a anous" els sistemes antimíssils entregats per EUA a Ucraïna i adverteix que els paquets militars d'Occident allargaran en va la guerra

La presidenta del Congrés dels EUA, Nany Pelosi, aplaudeix Volodímir Zelenski en la visita a Washigton del president ucraïnés, en què el govern estatunidec ha comprés un nou paquet d'ajuda militar
La presidenta del Congrés dels EUA, Nancy Pelosi, aplaudeix Volodímir Zelenski en la visita a Washington del president ucraïnés, en què el govern estatunidenc ha compromés un nou paquet d'ajuda militar / Jonathan Earts (Reuters)

La possibilitat de pau en la guerra d'Ucraïna continua en un horitzó difús a punt de complir-se els deu mesos des de l'inici de la invasió russa. El Kremlin condiciona l'inici de qualsevol negociació a dos requisits. El primer, la fi dels paquets d'ajuda financera i militar a Ucraïna. I el segon, la presència al país de personal de l'OTAN i els Estats Units. Mentre hi continuen "no és possible avançar en el diàleg". Ho ha recordat el director del Departament per a Amèrica del Nord del Ministeri d'Exteriors rus, Alexander Darchiev, que adverteix que Moscou necessita senyals per a superar la "desconfiança" que manté sobre Occident.

Darchiev completava les afirmacions del president Vladímir Putin, que ha advertit que els nous enviaments estatunidencs d'ajuda militar a Ucraïna seran "en va", perquè no faran més que "allargar el conflicte". No l'ha impressionat l'entrega del sofisticat sistema antimíssils de llarg abast Patriot, que considera antiquat. "Els esclafarem com a anous", promet el mandatari rus, que els considera "bastant antics" i per davall dels equivalents russos.

Zelenski planteja "passos concrets" per a una cimera de pau

La reacció russa, a curt termini, serà en el front econòmic. Putin ha anunciat per a principis de la setmana que ve la resposta al límit de 60 dòlars per barril de cru imposat per la Unió Europea, el G7 i Austràlia. El Kremlin especula amb la reducció de la producció, que entén que pot tindre "conseqüències desastroses" i acabar causant una dràstica pujada dels preus.

El president rus ha fet aquestes manifestacions després de la visita a Washington del seu homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, la primera fora del país, que torna a Kíiv amb un nou paquet de material militar i el compromís del suport sine die dels Estats Units.

El president estatunidenc, Joe Biden, ha destacat que Zelenski els ha plantejat "passos concrets" per a celebrar una cimera de pau amb Rússia, que no compromet la sobirania ni la integritat del territori ucraïnés. "Ningú vol que hi haja pau més que el president ucraïnés. Ells són els que pateixen i, per això, ha de ser una pau justa i duradora", ha remarcat Biden, en contra de la percepció de Putin, que considera que són les autoritats ucraïneses les que s'oposen a qualsevol negociació amb els russos.

Bakhmut, una nova Mariúpol

Enmig de l'estira-i-amolla retòric, la guerra continua. Els combats al front de Bakhmut (Donetsk), el més actiu en aquests moments, han acabat aplegant a la ciutat homònima, assetjada pels atacs i bombardejos russos, que va camí de convertir-se en una nova Mariúpol. A les zones alliberades per les tropes ucraïneses a Kherson (sud-est), el territori annexionat per Rússia, hi continuen apareixent fosses comunes. L'última a Pravdyne, on s'ha comunicat la troballa de diverses tombes i una fossa amb militars que presenten signes de tortura.

També et pot interessar

stats