Rússia diu que controla Mariúpol i cancel·la l'orde d'assaltar l'acereria Azovstal

Putin manté el bloqueig a la planta industrial, últim reducte de la resistència ucraïnesa, perquè "no puga entrar ni una mosca"

Un fumeral emergeix de la planta d'acer d'Azovstal, a Mariúpol
Un fumeral emergeix de la planta d'acer d'Azovstal, a Mariúpol / Aleksandr Ermotxenko (Reuters)

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, ha afirmat aquest dijous que les forces armades del país han pres el control de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, encara que ha admés que queda un grupuscle de resistència a l'acereria Azovstal. "Les forces armades de la Federació Russa i les milícies de la República Popular de Donetsk han alliberat Mariúpol, les restes de les formacions nacionalistes s'han refugiat a la zona industrial de la planta Azovstal", ha dit Xoigú en una reunió amb el president rus, Vladímir Putin, transmesa per la televisió pública Rússia 24.

En aquesta mateixa trobada el líder del Kremlin ha decidit cancel·lar l'orde, per "inapropiada", d'assaltar aquesta planta, on queda una resistència formada per vora dos mil defensors ucraïnesos. Manté, això sí, el bloqueig a la zona industrial, que quedarà tancada "perquè no passe ni una mosca ni cap a dins ni cap a fora".

En el moment en què s'ha tancat el setge sobre Mariúpol, ha informat el ministre de Defensa, "l'agrupació de les Forces Armades d'Ucraïna, els destacaments nacionalistes i els mercenaris sumaven més de 8.100 homes". Segons Xoigú, d'ells "més de 4.000 van ser aniquilats i 1.478 es van entregar" en el curs de "l'alliberament" de la ciutat. Ha afegit que les forces russes necessitaran tres o quatre dies per a "acabar el treball".

"La conclusió de labors de combat per a l'alliberament de Mariúpol és un èxit. Els felicite", ha dit Putin al ministre de Defensa. És la primera vegada que el mandatari rus parla d'"èxit" del que anomenen "operació militar especial" que va llançar a Ucraïna el passat 24 de febrer.

Mariúpol, ciutat portuària ubicada al sud d'Ucraïna, ha sigut dels punts més castigats per l'ofensiva russa durant els quasi dos mesos que fa que es va enviar el país pel seu caràcter estratègic, ja que dona accés al mar d'Azov. La ciutat ha estat totalment assetjada per l'exèrcit del Kremlin pràcticament des del principi i aquest dimecres es va donar un ultimàtum a la resistència ucraïnesa que hi queda a la devastada urbs perquè es rendira.

El cap de la delegació negociadora d'Ucraïna, David Arakhàmia, ja ha anunciat que ell i l'assessor de l'Oficina del President i també negociador Mikhailo Podoliak estan preparats per a viatjar a Mariúpol i iniciar converses amb Rússia tan prompte com Moscou els confirme la reunió. La intenció seria, ha explicat en un missatge difós a través de Telegram, abordar l'evacuació de la guarnició militar i la població civil.

També et pot interessar

stats