L'alcalde de Mariúpol estima que uns 21.000 civils han mort a la ciutat pels atacs de Rússia

Les tropes continuen l'ofensiva a l'enclavament portuari, on les autoritats han denunciat l'ús d'un agent químic i les forces ucraïneses estan cada vegada més desesperades

Dins el Teatre de Mariúpol
Dins del teatre de Mariúpol / Sergei Ilnitsky (Efe)

La guerra a Ucraïna es lliura sobre el terreny i també a nivell mediàtic. L'alcalde de Mariúpol, Vadim Boitxenko, ha estimat aquest dimarts que des que va començar la invasió russa, el 24 de febrer, uns 21.000 civils han mort a la ciutat portuària a conseqüència dels combats. Segons les autoritats de Kíiv, en aquestes sis setmanes en guerra han mort en tot el país almenys 186 xiquets.

Les tropes russes han continuat aquest dimarts l'ofensiva a Mariúpol, on les autoritats han denunciat l'ús d'un agent químic i les forces ucraïneses estan cada vegada més desesperades. Mentrestant, prop de Kíiv un equip de la gendarmeria francesa ha començat a investigar suposats crims de guerra. "És probable que en el futur l'enemic intente prendre el control de la ciutat de Mariúpol, prendre Popasna–a la regió de Lugansk– i llançar una ofensiva en direcció a Kuràkhove", a Donetsk, ha assenyalat l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna.

Segons l'Institut d'Estudis per a la Guerra (ISW), amb seu als EUA, els russos han dividit en dues la posició de les tropes ucraïneses a la ciutat: un grup està proveït a l'acereria d'Azovstal, a l'est, i un altre al port, al sud-oest. Els separatistes porrussos de Donetsk van assegurar dilluns primer, que havien pres el 80% del port de Mariúpol i després, que estava sota el seu "control total", una informació que no s'ha pogut verificar de manera independent.

D'altra banda, les autoritats ucraïneses han notificat que aquest dimarts s'han evacuat 2.671 persones de les regions de Lugansk i Zaporíjia, a l'est del país, parcialment ocupat per les tropes russes, incloses diversos centenars des de l'assetjada ciutat de Mariúpol. La ministra per a la Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats, Irina Veresxuk, ha informat d'aquestes operacions d'evacuació a les zones més perilloses del front de l'est a través del seu compte en Telegram, segons el portal ucraïnés Ukrinform.

Veresxuk també ha afegit que 208 habitants de l'assetjada ciutat de Mariúpol van poder eixir en actuacions privades, fins a arribar a Zaporíjia.

Putin nega crims de guerra

Per contra, el president rus, Vladímir Putin, ha negat aquest dimarts els presumptes "crims de guerra" comesos per tropes russes a Butxa i ha defensat la campanya militar a Ucraïna qualificant els seus objectius de "nobles". "El que passa a Ucraïna és una tragèdia, però no teníem una altra opció. Va ser la decisió correcta", ha dit en una roda de premsa conjunta amb l'homòleg bielorús, Aleksandr Lukaixenko.

En línia amb les declaracions russes dels últims dies, que neguen els atacs que han despertat més rebuig a nivell internacional, Putin ha qualificat de "falsificació" els suposats crims de guerra comesos per tropes russes a la localitat ucraïnesa de Butxa, a la regió de Kíiv.

La negociació continua, a pesar de les greus dificultats

Les negociacions entre Ucraïna i Rússia prossegueixen, malgrat ser "molt difícils", ha afirmat el membre de la delegació ucraïnesa en les converses Mikhaïlo Podoliak, assessor del president del país, Volodímir Zelenski. "Les negociacions són extremadament difícils i el rerefons emocional en dies com hui és molt complex", va dir Podoliak, en declaracions al portal Ukraïnska Pravda.

Malgrat això, les converses estan desenvolupant-se en grups de treball –ha afegit–, per al·ludir a continuació les "tàctiques tradicionals russes" d'exercir pressió sobre aquests processos negociadors amb "certes declaracions públiques".

També et pot interessar

stats