Rússia admet una situació "molt difícil" a Ucraïna i Zelenski demana temps per llançar una contraofensiva

Segons el Kremlin, la missió de garantir la seguretat dels residents del Donbass està lluny de completar-se, mentre que el president d'Ucraïna demana més blindats per enfrontar-se a Rússia

Soldats ucraïnesos observen els drons russos destruïts a la ciutat de Borispil, regió de Kíiv, Ucraïna
Soldats ucraïnesos observen els drons russos destruïts a la ciutat de Borispil, a la regió de Kíiv / Gleb Garanich (Reuters)

El Kremlin ha reconegut que la campanya militar russa a Ucraïna és molt difícil i encara està lluny d'haver aconseguit tots els objectius fixats pel president Vladímir Putin. "L'operació militar especial continua. És una operació molt difícil i, per descomptat, uns certs objectius s'han assolit en un any", ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en una entrevista amb la cadena de televisió bosniana ATV, segons recull l'agència oficial TASS.

Per part seua, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha admés també que el seu país necessita més temps per llançar una contraofensiva contra les forces russes. “Podem seguir avant i tindre èxit, però perdríem molta gent. Crec que això és inacceptable. Així que hem d'esperar. Encara necessitem una mica més de temps”, ha afirmat el mandatari ucraïnés en una entrevista a mitjans occidentals.

Zelenski ha ressaltat que les forces ucraïneses, part de les quals van ser entrenades per l'OTAN, estan preparades, però encara necessiten blindats, ja que Rússia ha enfortit els seus defenses des de les regions orientals de Lugansk i Donetsk, fins a Zaporíjia i Kherson, en el sud. Per això, el Regne Unit ha anunciat hui el subministrament a Ucraïna de míssils de creuer Storm shadow, amb un abast de més de 250 quilòmetres.

El representant del Kremlin ha recordat que Putin va donar l'orde de garantir la seguretat dels residents del Donbass, en primer lloc, alguna cosa que, ha admés, només s'ha assolit en part. "Aquesta tasca s'ha resolt, però només parcialment. Estem encara lluny de poder completar-la. Hi ha bombardejos de llançadores múltiples, bombardejos de Donetsk i altres poblacions i hem de fer retrocedir a l'enemic a una distància considerable. Per això l'operació continuarà encara", ha recalcat Peskov.

Estem encara lluny de poder completar-la. Hi ha bombardejos de llançadores múltiples, bombardejos de Donetsk i altres localitats i hem de fer retrocedir a l'enemic a una distància considerable. Per això l'operació continuarà encara. Dmitri Peskov, - Portaveu de la Presidència russa

El portaveu manté, no obstant això, que s'han "alliberat territoris importants al Donbass", on Rússia es va annexionar el setembre passat les regions ucraïneses de Lugansk i Donetsk després d'uns referèndums celebrats sense garanties i enmig d'una guerra, a més de les de Kherson i Zaporíjia.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov / Reuters

Peskov tampoc té cap dubte que les forces russes prendran finalment la ciutat oriental de Bakhmut, que s'ha convertit en la batalla més llarga de tota la contesa amb més de nou mesos.

"Operació militar especial i no una guerra"

El portaveu del Kremlin justifica la lentitud amb la qual avança Rússia en la guerra perquè es tracta d'"una operació militar especial i no una guerra", i amb l'"intent de salvar ciutats i vides humanes".

No estem en guerra. Fer la guerra és completament diferent, és la destrucció completa de la infraestructura i de les ciutats. Nosaltres no ho fem. Estem tractant de salvar la infraestructura i estem tractant de salvar vides humanes. Dmitri Peskov - Portaveu de la Presidència russa

"No estem en guerra. Fer la guerra és un assumpte completament diferent, aquesta és la destrucció completa de la infraestructura, és la destrucció completa de les ciutats", ha dit. "Nosaltres no ho fem. Estem tractant de salvar la infraestructura i estem tractant de salvar vides humanes", ha emfatitzat.

Aquest mateix dijous, el portaveu de les forces armades dels EUA per a Europa i Àfrica, Martin O'Donnell, ha declarat que “la comunitat internacional va entregar a Ucraïna al voltant de 600 tipus d'armes i municions, des de tancs Abrams i Leopard fins a sistemes antiaeris Patriot. Això és molt, és més del que té qualsevol exèrcit en el món, especialment un exèrcit en guerra”, ha advertit.

El secretari del Consell de Defensa i Seguretat Nacional d'Ucraïna, Oleksii Danílov, ha denunciat que alguns països occidentals han cridat Ucraïna a negociar una pau en els termes de Rússia i ha afirmat que Kíiv només acceptarà negociacions en les seues condicions. Des del govern d'Ucraïna acusen Rússia de crims de guerra pels atacs amb míssils i drons contra edificis residencials i la infraestructura civil.

També et pot interessar

stats